Huippusopraano Johanna Rusanen-Kartano: ”Kukaan ei hae artistia kotoa”

Henkilöt

Huippusopraano Johanna Rusanen-Kartano: ”Kukaan ei hae artistia kotoa”

Oma Aika arkisto | TEKSTI Oma Aika

Huippusopraano Johanna Rusanen-Kartano: ”Kukaan ei hae artistia kotoa”

Johanna Rusanen-Kartanon joulukuu täyttyy suosituista joulukonserteista. Uransa huipulla olevan dramaattisen sopraanon kalenterissa on merkintöjä jo viiden vuoden päähän.

Teksti Anna-Liisa Hämäläinen

Kuva Mari Lahti

Huippusopraano Johanna Rusanen-Kartano istuutuu flyygelin ääreen. Hän tarvitsee vain pari tahtia BachinAve Mariaa, kun hänen äänensä saa kuulijan ihokarvat pystyyn ja nostaa kyyneleet silmiin.

Musiikki on mysteeri myös laulajalle itselleen.

– En voi selittää, miten joku on voinut säveltää jotain niin kaunista kuin Toscan. Enkä sitä, että olen saanut laulamisen lahjan, jota voin käyttää välikappaleena säveltäjän ja kuulijan välillä.

Kuuntelijana Johanna nauttii instrumentaalimusiikista. Eniten häntä liikuttaa juuri Bach. Nyt Mozart on alkanut tuntua samalta.

Johanna muistuttaa, että he olivat aikansa uranuurtajia ja musiikin historiassa yhä ylittämättömiä. Heidän musiikissaan ei ole riitasointuja tai tiettyjä intervalleja.

– Siinä on puhtautta ja kuulautta. Se on riisuttu kaikesta turhasta.

Huippusopraano olisi osallistunut Idolsiin

Johanna on toisen polven muusikko ja laulaja. Isä, musiikkineuvos Pertti Rusanen, toimi Kuopiossa kanttorina ja oopperalaulajana.

– Kun näin isäni esiintyvän, ajattelin, ettei ole mitään ihanampaa kuin laulaa ja lopuksi kuolla näyttämöllä.

Jos Idols-kilpailuja olisi järjestetty 1980-luvulla, Johanna olisi ollut mukana. Hän rakasti esiintymistä.

– Nuorena into on niin valtava, että ei pelkää mokaamista eikä rima ole liian korkealla. Mitä enemmän oppii itsestään, sitä suuremmaksi kynnys kasvaa.

Johanna ajattelee, että oli hyvä kypsyä muusikoksi hitaasti. Hän soitti pianoa ja huilua ja lauloi isänsä kuorossa ensin sopraanoa, ja 12-vuotiaasta alttoa. Laulutunteihin hän sai luvan 18-vuotiaana.

– Isäni mielipide perustui siihen, että pitää laulaa luonnonäänellä ja antaa sen kehittyä rauhassa äänenmurroksen ohi.

Kuuluisaksi kertaheitolla

Johanna oli opiskellut laulua viisi vuotta, kun hän 24-vuotissyntymäpäivänään voitti Timo Mustakallio -laulukilpailun. Puolen vuoden kuluttua hän voitti Lappeenrannan kansainvälisen laulukilpailun. Harvinainen lahjakkuus, ylistettiin.

– Kilpailuihin kannattaa osallistua nuorena. Varsinkaan lyyrisen sopraanon ei kannata jäädä odottelemaan, sillä hänen tulisi olla valmis kolmikymppisenä.

Muutkin kuin oman alan kilpailut voivat auttaa klassista laulajaa. Waltteri Torikalle Tähdet tähdet avasi paljon. Johannaa on pyydetty ohjelmaan kolmesti, mutta tässä vaiheessa uraa hän ei sitä tarvitse.

Sen sijaan oopperajakson tähtivalmentajana oli kivaa.

– Ainoastaan Pete Parkkonen pystyi laulamaan aarian korkeudelta, jolle se oli kirjoitettu.

Kohti huippusuorituksia

Vuonna 2000 Placido Domingo käski Los Angelesissa järjestettyjen laulukilpailujen tuomarina Johannan kotiin kymmeneksi vuodeksi. Äänen piti kypsyä.

Tässä astuu kuvaan rakkaus. Johanna oli tavannut Antti Kartanon, ja pari oli vihitty Punaisellamerellä. Johanna alkoi odottaa Aleksanteria, joka syntyi kesällä 2008.

Sitä ennen hän oli osallistunut Elixir-ohjelmaan. Siinä häntä valmensi Reijo Jylhä, joka sanoi, että raskaus tekee hänelle saman kuin huippu-urheilijalle. Yhteys omaan lihaksistoon muuttuu radikaalisti, ja se johtaa huippusuorituksiin.

– Niin kävi. Minulle avautui aivan uusi maailma. Ääneeni tuli lisää mataluutta ja korkeutta. Se tuli pyöreämmäksi ja isommaksi.

Kukaan ei hae kotoa

Aleksanterin synnyttyä Johanna pystyi laulamaan niitä dramaattisen sopraanon rooleja, jotka olivat ennen olleet ylivoimaisia. Tänään repertuaariin kuuluvat Tosca, Turandot ja Isolde. Pian hän laulaa BrünnhildenWagnerinRingissä. Puuttuu enää Straussin Elektra.

Vaikka dramaattinen sopraano on harvinainen, se ei tee urasta siloisempaa.

– Hyviä laulajia on aina vähän, oli äänityyppi mikä tahansa.

Uralla on paljon kiinni siitä, että on oikeassa paikassa oikeaan aikaan.

– Kukaan ei tule kotoa hakemaan, vaan pitää itse olla aktiivinen ja erottua rivistöstä. Minulle oli etua siitä, että voitin laulukilpailut nuorena ja tulin tunnetuksi.

Äitiys muutti tunneskaalan

Nuorena Johanna suunnitteli singahtavansa New Yorkin kaltaiseen suurkaupunkiin, elävänsä yksin ja omistautuvansa laulamiselle. Hän ei ajatellut, että elämässä voisi olla muutakin kuin musiikki – ja että se muu tekisi elämästä rikasta.

– Tunneskaala muuttui täysin, kun tulin äidiksi. Miten voikin tuntea niin suurta rakkautta toista ihmistä kohtaan. Se antaa myös työkaluja ammattiini.

Täältä löydät Johannan konsertit joulun alla.

Lue myös:

Taiteilija Marjatta Tapiola: ”En häpeä esitellä maalauksiani ostajille”

Pepe Willberg ja Pauliina Visuri: ”Tässä iässä pitää skarpata”

Meiju Suvas: ”Kaikkia ei voi miellyttää”

Johanna käy Carlosin kanssa päivittäin luonnossa. – Joka aamu saatamme Aleksanterin koulubussille. Carlos on myös mainio matkakumppani, sillä entisenä näyttelykoirana se on tottunut olemaan autossa ja hotellissa.