Houkuttaako kesäinen kaupunkiloma Lontooseen? Tässä 7 parasta vinkkiä

EurooppaMatkat

Houkuttaako kesäinen kaupunkiloma Lontooseen? Tässä 7 parasta vinkkiä

Oma Aika arkisto | TEKSTI Oma Aika

Houkuttaako kesäinen kaupunkiloma Lontooseen? Tässä 7 parasta vinkkiä

Lontoo on pohjaton runsaudensarvi. Lyhyelle matkalle ei kannata ahtaa liikaa asioita, sillä miljoonakaupunki on hidas. Nämä seitsemän kohdetta ehdit katsastaa kiireettä vaikka viikonloppumatkalla.

Teksti Anna-Liisa Hämäläinen, Saara Tuomikoski

Kuvat Kirsi-Marja Savola

Oma aika 10/2015

1. Pukuloistoa Kensingtonin palatsissa

Kensingtonin palatsi sijaitsee kauniin, laajan puiston laidalla. Palatsissa kiehtovinta on kuninkaallisten juhla-asujen näyttely. Ennen kuninkaalliset pukeutuivat vaaleisiin asuihin, jotta he erottuivat väkijoukosta.

Valtiovierailuilla puvuissa on aina jotakin, joka kunnioittaa isäntämaata. Prinsessa Diana kantoi Japanin-vierailulla vaaleanpunaista unelmaa kirsikankukkien kunniaksi.

Puvuista näkee myös, että kuningatar Elisabet II oli nuorena hoikka ja siro, prinsessa Diana kapoinen ja pitkä, 178 cm.

Kuninkaallisen perheen ensimmäinen tyyli-ikoni oli kuitenkin prinsessa Margaret: ”What she wears, is news.” Se mitä hän pukee ylleen, on uutinen.

Palatsin yhteydessä on kuninkaallisia matkamuistoja ja perinteisiä brittituotteita myyvä kauppa ja kahvila sekä Orangery-niminen ravintola-teehuone.

Lue myös: Reykjavik tarjoaa poikkeuksellista eksotiikkaa – katso parhaat matkavinkit!

2. Fiilistelyä Portobello Roadilla

Portobello Roadilla pääsee Notting Hill -leffan tunnelmiin. Kadulle kannattaa suunnata päivällä. Talot ovat värikkäitä ja somia, tunnelma leppoisa.

Antiikkikauppoja ja rihkamaa on kosolti Notting Hill Gaten puoleisessa päässä. Alueella on myös tuoretori. Portobello Roadin kävelee päästä päähän rauhaisaa tahtia vajaassa tunnissa.

Vilkkain markkinapäivä on lauantai, ja hulinaa on myös perjantaisin. Kun kaupat ovat kiinni, alue tuntuu hiljaiselta, vaikka siellä onkin paljon ravintoloita.

3. Vilkas Covent Garden

Covent Gardenissa on vilkasta päivin, illoin ja öin. Katufiilistelyä ajatellen päiväsaika on mukavampi, koska jo illansuussa tämä teatteri- ja ravintolakeskittymä pursuaa ihmisiä. Viime tingan teatteri- ja konserttilippuja voi tiedustella Leicester Squarella, muun muassa metroasemalle johtavassa aulassa.

Covent Gardenissa on kiinnostavia putiikkeja ja merkkiliikkeitä. Piazzan ympärillä tapahtuu koko ajan: siellä on ihmispatsaita, temppuilijoita, muusikoita.

Kauppahalli The Market on viehko ympäri vuoden. Nautin loistavan, peribrittiläisen fish & chips -annoksen Marketin keskellä sijaitsevassa Jamie Oliverin Union Jacks -ravintolassa. Hintaa aterialla oli noin 15 puntaa eli 20 euroa, mutta annos oli sen arvoinen.

4. Vaikuttava Tate Modern

Tate Modern on suuri nykytaiteen museo, joka sijaitsee vanhassa teollisuusrakennuksessa. Museon pysyvässä näyttelyssä voi ihailla muun muassa Pablo Picasson ja Andy Warholin töitä. Lisäksi museossa on vaihtuvia näyttelyitä.

Ihailemisen arvoinen on myös itse museorakennus, joka on vaikuttava. Sisääntuloaulan jättimäinen turbiinihalli on todella pysäyttävä. Ylimmässä kerroksessa on valoisa kahvila, josta on hienot näkymät. Aika hurahtaa siellä huomaamatta suurkaupunkia katsellessa.

Lue myös: Näin löytyy halpa lomamatka kesälle 2017

5. Luomua Borough Market -torilta

Aivan London Bridgen metroaseman luota pääsee vilkkaalle ja viehättävälle luomuruokatorille, Borough Marketille. Kojuissa myydään muun muassa vihanneksia, juustoja, liha- ja kalatuotteita sekä erilaisia leipomotuotteita.

Tarjolla on brittiläisiä makuja, mutta myös erikoisuuksia ympäri maailman. Myyjät ovat asiantuntevia ja kertovat avuliaasti tuotteistaan. Hyvän ruoan ystävälle ja mukavasta toritunnelmasta nauttivalle matkailijalle paikka onkin vierailun arvoinen.

Alueella on myös kivoja pieniä kahviloita ja ruokapaikkoja.

6. Muotia ja designia V & A -Museossa

Victoria & Albert eli V & A on muodista ja designista kiinnostuneelle oivallinen valinta. Kenkänäyttely Shoes: Pleasure and Pain on avoinna tammikuun 2016 loppuun asti.

Ennakkoon ostettu lippu on paras takuu nähdä suositut näyttelyt. Esimerkiksi kesällä muotitaiteilija Alexander McQueenin postuumi retrospektio oli jatkuvasti loppuunmyyty.

Itse museoon pääsee sisään ilmaiseksi. Mahtipontisia veistosten koristamia arkadeja kulkiessaan tajuaa olevansa imperiumin lähteillä. Sisäpihalla on viehättävä kahvila.

Lue myös: Italian järvet – palanen paratiisia

7. Viehättävä The Courtauld Gallery ja Somerset House

Palatsimaisen, pienen museon huoneissa kävellessäni mietin aina, että Vincent van Goghin omakuva, lukuisat Charles Seurat´n työt ja impressionistihelmet ovat oikeasti olleet osa jonkun ihmisen kotia.

Tekstiilitehtailija Samuel Courtauld rakasti taidetta ja käytti rahansa siihen, myös meidän jälkipolvien onneksi. Pidän Somerset Housen kiireettömästä tunnelmasta ja sisäpihasta kahviloineen ja suihkulähteineen.

Lue myös:

Liikkujan Lontoo – 10 parasta tärppiä

Bloggaaja Camille Charrieren vinkit Lontooseen

Muotimatkailijan Pariisi – 6+6 tärkeintä osoitetta

Brittien kohteliaisuus tekee jopa vilkkaan Oxford Streetin kuhinasta miellyttävää.Prinsessa Diana kantoi kirsikankukista muistuttavaa pukua Japanin-vierailulla. Näyttely on Kensingtonin palatsissa.Portobello Road putiikkeineen ja markkinoineen on söpön Notting Hillin vilkkain katu.Covent Garden Market on ihana ympäri vuoden. Katetulla sisäpihalla on muun muass Jamie Oliverin ravintola.Tate Modernin pohjakerros on entinen turbiinihalli. Se on käsittämättömän iso.Borough Marketin luomutorilla voi nauttia eri maiden erikoisuuksia.V & A -museossa rakennuksen muhkea arkkitehtuuri ja vaihtuvien näyttelyiden moderni ote muodostavat kiinnostavan kontrastin.Somerset Housen pihalla on talvella pieni luistinrata.