Hilkka Ahde: ”Enää en ole sinisilmäinen”

Tunteet

Hilkka Ahde: ”Enää en ole sinisilmäinen”

Oma Aika arkisto | TEKSTI Oma Aika

Hilkka Ahde: ”Enää en ole sinisilmäinen”

Hilkka Ahde ei ole antanut julkisuudessa puitujen vastoinkäymisten viedä hänen elämäniloaan tai rikkoa avioliittoaan. Nyt hän on vahvempi kuin aikoihin.

Hilkka Ahde, 59, tapasi itseään 12 vuotta vanhemman Matin ensimmäisen kerran jo 14-vuotiaana. Hän ihastui tähän heti.

Kun Hilkka oli 18-vuotias, he kohtasivat uudelleen Suomen Työväen Urheiluliiton juhlissa Tampereella. Hilkka oli paikalla esiintymässä. Oululainen Matti toimi tilaisuuden juhlapuhujana. He keskustelivat juhlissa ensimmäisen kerran.

– Tiesin heti, että sielunkumppani oli löytynyt, Hilkka Ahde sanoo.

Vastuu oli otettava

Hilkka Ahde oli vain 19-vuotias mennessään Matin kanssa naimisiin. 25-vuotiaana Hilkka oli kolmen lapsen äiti ja pyöritti arkea Oulussa. Matti teki töitä Helsingissä kansanedustajana ja ministerinä.

– Olin hirveän rakastunut Mattiin, ja olen vieläkin. Ei minulla ollut muuta vaihtoehtoa kuin ottaa vastuu.

Matti tuli perjantaisin kotiin ja viipyi yhden illan. Sitten piti taas lähteä kiertämään suurta Oulun lääniä. Jälkeenpäin Hilkka on miettinyt, miten jaksoi.

– Ei poliitikon elämä ole ihmisen elämää. Lapset surettavat minua, sillä he jäävät siinä ilman isää tai äitiä.

”Ei poliitikon elämä ole ihmisen elämää. Lapset surettavat minua, sillä he jäävät siinä ilman isää tai äitiä.”

Arki oli palapeliä

Matin ministeriaikoina Hilkan piti kulkea rinnalla edustamassa ja sovitella samaan palapeliin lastenhoidon aikataulut. Tukijoukot olivat kaukana, sillä Hilkan vanhemmat ja veli asuivat Valkeakoskella, 600 kilometrin päässä Oulusta.

Tunnetun ja näyttävän parin elämä ei ollut sellaista, miltä se näytti ulospäin.

– Muistan, kun Oulussa meille kotiin tuli lastenhoitaja. Hän ihmetteli kovasti, kun olin luuttuamassa vessan lattiaa. Lastenhoitaja luuli, että kansanedustajan vaimo tulee ovelle vastaan korkokengissä ja sherrylasi kädessä.

Julkisesta piinasta toiseen

Hilkka Ahde tietää, mitä on julkinen piina. Silti hän ei ole katkeroitunut vastoinkäymisistä, joita on reposteltu näyttävästi julkisuudessa.

Ensin Veikkauksen hallitus erotti Matin toimitusjohtajan virasta luottamuspulan vuoksi. Kun Mattia oltiin erottamassa Veikkauksesta, median arvostelu satutti. Hilkka tiesi tapauksen taustat ja halusi huutaa ne maailmalle, mutta kukaan ei kuunnellut.

Sitten keskimmäinen lapsi Jussi jäi kiinni huumeiden käytöstä. Viime marraskuussa Jussi muisteli Ylen Perjantai-ohjelmassa viidentoista vuoden takaista huumeiden käyttöään. Vanhemmille oli sokki, kun oma poika narahti huumeista. Hilkka ja Matti yrittivät kuitenkin auttaa Jussia paineen keskellä.

– Tunnen suurta kiitollisuutta siitä, että hän jäi kiinni ja kokaiinihomma näytettiin televisiossa. Asiat olisivat voineet mennä pahemmiksi.

”Sillä ei ole enää helkutin merkitystä, mitä muut ajattelevat minusta. Koen itseni vahvemmaksi kuin aikoihin.”

Hilkan omaa asemaa Auto- ja Kuljetusalan Työntekijäliitto AKT:n yhteyspäällikön tehtävässä on käsitelty eri oikeusasteissa jo yli kolme vuotta.

Hilkka muistelee tapahtumia rauhallisesti, mutta äänestä ja olemuksesta aistii, että asiat ovat edelleen hyvin kipeitä. Hän sanoo kärsineensä kiltin tytön syndroomasta, mutta enää hän ei ole sinisilmäinen.

– Sillä ei ole enää helkutin merkitystä, mitä muut ajattelevat minusta. Koen itseni vahvemmaksi kuin aikoihin.

Skandaalit raskaita läheisille

Skandaalit ovat olleet raskaita Hilkan läheisille. Ahteiden vanhin ja nuorin lapsi eivät ole koskaan halunneet olla missään tekemisissä julkisuuden kanssa; Jussi on ollut erilainen.

– Se on karmeaa perheelle. Me aikuiset kestämme mitä vain, mutta lapsille ja omille vanhemmille myllytys on tuskallista. Toisaalta julkisuus on myös kouluttanut lapsiamme.

Selviytymisestään hän antaa suurimman kiitoksen aviomiehelleen.

– Matilla on taito, jota ihailen. Kun jotakin ikävää tapahtuu, hän ei ala vatvoa, miksi näin on käynyt.

Lue koko juttu Oma Aika 2-3/2017 -lehdestä.

Lue myös:

Tanssija Minna Tervamäki: ”Älä kuuntele itseäsi, käytä järkeäsi”

Marjukka Havumäki työstään: ”Joskus tuntuu siltä, että mikään ei riitä”

Leena Harkimo ja Timo Kousa: ”Olemme tehneet rohkeita ratkaisuja”