Hermosärky vai hermopinne – mistä kivut johtuvat?

Hyvinvointi

Hermosärky vai hermopinne – mistä kivut johtuvat?

Oma Aika arkisto | TEKSTI Oma Aika

Hermosärky vai hermopinne – mistä kivut johtuvat?

Hermosärky ja hermopinne ovat ikäviä vaivoja, mutta yleensä hermo-ongelmiin löytyy syy ja myös apu.

Teksti Sami Takala

Kuva Fotolia

Hermosärky on tuttu vaiva monelle viiskymppiselle. Tavallisimpia syitä hermosärkyyn yli viisikymppisillä ovat selkävaivoihin liittyvät välilevyn pullistumat lannerangassa.

Hermosärky tulee hermojuuripinteestä. Se syntyy, kun hermojuuri jää puristuksiin selkä- tai kaularangassa. Puristuksen taustalla on usein välilevyn repeämän aiheuttama pullistuma, kansankielellä iskias. Kipu voi aiheutua myös hermojuurikanavan ahtaumasta, joka johtuu välilevyn ja selkärangan pikkunivelten rappeumasta.

Selkärangassa oleva hermopinne aiheuttaa kipua ja puutumista, joka säteilee usein varpaisiin asti. Kaularangan pinne tuntuu vastaavasti yläraajoissa, kuten sormissa.

Välilevyn repeämästä johtuvassa hermojuuripinteessä oireet alkavat monesti äkillisesti, noin vuorokauden kuluessa. Jos on esimerkiksi illalla nostellut raskaita tavaroita ja selässä on tuntunut niksahdus, alaraajan säteilykipu alkaa tavallisesti kehittyä yön tai seuraavan päivän aikana.

Jos taas hermojuuripinne johtuu välilevyn rappeumasta, oireilu saattaa kehittyä vuosien kuluessa. Joskus sitä voi olla vaikea erottaa olkapäävaivasta.

Selkärangan välilevyn pinteistä noin 90 prosenttia rauhoittuu ajan myötä, kun nestepitoinen pullistunut välilevy kutistuu ja puristus hellittää.

Lue myös: Listasimme juoksijan tyypilliset vammat – näin vältät ne

Hermosärky vai hermopinne? Lihaskireys aiheuttaa olkaseudun pinteen

Aina hermosärkyä muistuttava kipu ei johdu hermoista. Myös lihaskireys aiheuttaa vastaavaa jäytävää kipua.

Olkaseudun pinnetila aiheutuu usein puristuksessa olevasta kudoksesta. Tavallisimmat syyt siihen ovat pitkään jatkuneen lihaskireyden lisäksi huono ryhti, virheellinen työergonomia sekä heikko ja vääristynyt lihastasapaino. Hoitona on tällöin fysioterapia, jolla lievitetään lihaskireyttä ja korjataan ryhti sekä lihastasapaino.

Olkaseudun hermoihin voi tulla myös vamma, joka aiheuttaa kovaa särkyä ja rajoittaa yläraajan liikkeitä. Esimerkiksi olkahermopunos muodostuu viidestä kaulan alueen hermojuuresta. Se voi venyä, puristua tai katketa olkavamman yhteydessä. Venytysvammat ovat yleisimpiä.

Tällainen vamma voi parantua muutamassa viikossa, mutta joskus tarvitaan leikkaushoitoa.

Lue myös: Miten välilevyn pullistumaa ja muita selkävaivoja pitäisi hoitaa?

Epätasapaino voi laukaista pinteen jaloissa

Hermopinne voi kiusata myös alaraajoja. Jalkojen kiputilat ovat usein rasitusvammoja, joissa merkittävin syy rasituksen ohella on vääränlainen kuormitus.

Jalkaterän pinne vaivaa varsinkin ikääntyessä, kun poikittainen jalkaholvi painuu ja hermon puristus lisääntyy. Tämä aiheuttaa vihlovaa, tykyttävää ja polttavaa kipua päkiässä. Kipu voi olla niin kovaa, että kävely vaikeutuu.

Takimmaisen säärihermon puristus tuntuu polttavana kipuna jalkaterässä ja nilkassa erityisesti liikekannalla. Jalkapohjassa saattaa olla tuntohäiriöitä, sisäkehräksen alueella turvotusta ja jalkaterän lihaksissa heikkoutta. Pinne voi laueta äkillisesti esimerkiksi pitkään seistessä tai kävellessä, nilkan nyrjähdettyä tai jalkaterän sisäkaaren romahdettua.

Ensisijaisia keinoja tällaisten pinteiden korjaamiseksi ovat rasituksen vähentäminen sekä fysioterapeutin toiminnalliset tutkimukset ja niihin perustuvat korjaustoimenpiteet, kuten lihasvahvistukset, oikeiden jalkineiden käyttö ja yksilölliset, dynaamiset tukipohjalliset.

Myös esimerkiksi hierominen, kylmähoito ja tulehduskipuvoiteen levittäminen kipualueelle voivat helpottaa oloa.

Lue myös: Älä venytä kireää lihasta!

Kyykkiminen aiheuttaa pohjehermon pinteen

Pohjehermo joutuu lihaskalvojen puristukseen, kun ihminen on pitkään kyykyssä esimerkiksi marjoja tai sieniä poimiessa. Puristus voi syntyä myös polvileikkauksessa.

Pohjehermon pinteen oireena on jalkaterän roikkuminen, jolloin jalkaterä ei nouse kävellessä. Jos pinne ei parane itsestään muutamassa viikossa, hermo hoidetaan leikkaamalla.

Myös reisisärky juontaa pinnetilasta. Siinä puristuksessa on reiden ihohermo, ja reidessä tuntuu särkyä ja puutumista. Pinnettä voivat aiheuttaa esimerkiksi istuminen pitkään paikallaan, kiristävät vaatteet ja ylipaino. Hoitona ovat laihdutus, väljemmät vaatteet, tulehduskipulääke, lepo ja tarvittaessa leikkaushoito.

Lue myös: 7 tärkeää faktaa putkirullauksesta

Hermopinne ranteessa aiheuttaa särkyä

Keskihermon pinne ranteessa kuuluu tavallisimpiin hermopinteisiin. Sitä sanotaan rannekanavaoireyhtymäksi. Tarkemmin siinä on kyse käden keskihermosta, joka on puristuksissa kämmeneen johtavassa ahtaassa rannekanavassa.

Hermopinne voi syntyä esimerkiksi värttinäluun murtuman aiheuttaman turvotuksen ja ranteeseen kohdistuvan rasituksen tuloksena. Se oireilee aluksi sormien puutumisena ja myöhemmin vaivan pahentuessa käden heikkoutena, kömpelyytenä ja särkynä. Jos pinnetila jatkuu pitkään, kipua saattaa tuntua käsivarressa ja olkapäässä. Siihen voi liittyä myös peukalon tyven lihaksen surkastumista.

Elleivät kipulääke, rasituksen vähentäminen ja lastoitus auta, hermo vapautetaan leikkauksella. Se estää pysyvät hermovauriot.

Toinen käden pinnetila on kyynärhermon pinne. Kyynärhermo sijaitsee kyynärpään alueella luu-uurteessa lähellä ihoa ja altistuu helposti täräyksille tai puristuksille. Jokainen tietää ikävän sähköiskumaisen kivun, kun kyynärpäänsä iskee johonkin.

Jos hermo saa toistuvia täräyksiä tai se on pitkään puristuksessa, voi käteen tulla pysyviä oireita, kuten pikkusormen ja nimettömän puutumista. Tarvittaessa tätäkin voidaan hoitaa leikkauksella.

Lue myös: Näillä kolmella liikkeillä pidät selkärankasi vetreänä

Puutuminen on usein vaaratonta

Kädet ja jalat puutuvat joskus niin, että tuntuu kuin koko raajaa ei olisi olemassa. Käden puristaminen ja kävely voi olla silloin hetkellisesti vaikeaa.

Puutuminen johtuu hermon kulkuradan pitkäaikaisesta ahtautumisesta tai lyhytaikaisesta puristuksesta esimerkiksi nukkuessa tai pitkästä paikallaanolosta.

Vaikka puutuminen on yksi oire monissa eri pinnetiloissa, ohimenevä puutuminen on vaaratonta. Siihen riittävät lääkkeeksi asennon vaihtelu, käsien ravistelu ja lihasten rentoutus.

Asiantuntijat ja tärkeimmät lähteet: Terveystalo Sportin ylilääkäri, ortopedi ja urheilulääkäri Tapio Kallio, Ortonin käsikirurgian erikoislääkäri Tove Palmgren-Soppela, Mehiläisen Töölön-sairaalan ylilääkäri, ortopedian ja traumatologian erikoislääkäri, professori Jari Salo, Suomen Lääkärilehti 23/2003 ja 24/2004 sekä Terveyskirjasto.

Lue myös:

Näin teet lyhyen rentoutusharjoituksen

Näin helpotat niskakipua: 5 vinkkiä

Unohda kipulääkkeet! Tässä apu lihaskipuihin