Helena haluaa levittää ympärilleen iloa: ”Olen mieluummin onnellinen kuin oikeassa”

Tunteet

Helena haluaa levittää ympärilleen iloa: ”Olen mieluummin onnellinen kuin oikeassa”

Oma Aika arkisto | TEKSTI Oma Aika

Helena haluaa levittää ympärilleen iloa: ”Olen mieluummin onnellinen kuin oikeassa”

Toiset levittävät ympärilleen iloa ja innostavaa energiaa. Haastattelimme yhtä hyvän mielen airuetta ja kysyimme, mikä on hänen polttoaineensa elämässä.

Teksti Viivi Virtanen

Kuva Jukka Rapo

Lentoemäntä Helena Kaartiselta kysytään usein, käykö hän joogassa. Se voisi tehdä hyvää, sanotaan ohimennen. Helenan kasvoille virittyy huvittunut, leveä hymy, joka nostaa silmänurkat sellaiselle sikkaralle, että pöydän toisella puolella on vaikea olla hymyilemättä.

– Kävin kaksi kertaa. Ensimmäisellä kerralla tsemppasin, toisella kerralla mietin vartin jälkeen, että mikähän viesti minun pitikään lähettää ja ai niin, sekin homma piti hoitaa.

Hidasta elämää -tyyppiset jutut eivät ole Helenan heiniä ja se näkyy. Eteenpäin! Se on hänen mottonsa.

Lue myös: ”Elän yksin, mutta olen onnellinen”

Nyansseissa on voimaa

Helena kuuluu ihmisiin, joiden energiatasot ovat koko ajan kaakossa. Energia pursuilee auringonkeltaisessa takissa, ryöpsähtelevässä naurussa ja lempeästi terävässä katseessa.

Hänestä on ihana sanoa aamulla huomenta kädet ylhäällä ja muistuttaa itseään, että on elämässään mieluummin onnellinen kuin oikeassa. Koska pienissä nyansseissa on voimaa, hän sanoo myös mutta-sanan tilalla mieluummin vaan.

– Tänään tuulee, vaan sehän on raikasta! Eiks niin? Kaartinen virnistää ja viuhtoo käsillään merelle päin.

Lue myös: 31 askelta onnellisuuteen: ota käyttöön tämä positiivisuuskalenteri

Kaikki alkaa kohtaamisesta

Helena on työskennellyt Finnarilla kaikkiaan 38 vuotta. Lennolla myönteisyyttä tarvitaan päivittäin. Vastassa voi olla lentojen myöhästymisiä, kadonneita laukkuja, myrskyä monessa merkityksessä.

– Asiakkaille ei voi sanoa, että näkisit tässä nyt jotain positiivista. Ihailen silti valtavasti niitä ihmisiä, joilla kaikki on mennyt pieleen, ja he toteavat vain, että ookoo, selvä.

Lentoemännät myös työskentelevät joka päivä eri tiimissä. Helena pitää erityisen tärkeänä, että miehistö esittelee itsensä toisilleen joka kerta, vaikka olisi lennetty sata kertaa yhdessä. Pienet asiat vievät tunnelmaa tiettyyn suuntaan.

– Koska ilo tarttuu, on parempi lähteä maailman parhaaseen työpäivään kuin ensimmäisenä valittaa, että hitto, kun on jalka kipeä.

Lue myös: Nyt opetellaan positiivisuutta!

Onni on slummissa

Helenan työrytmi on sellainen, että on kuukausi töitä, sitten kuukausi vapaata. Se on mahdollistanut erilaisten projektien järjestämisen.

Kuten tanssispektaakkelin lentokoneessa. Finnairin lentohenkilöstö esitti lennon aikana Intian kansallispäivän kunniaksi Bollywood-koreografian yllätyksenä matkustajille. Video on kerännyt YouTubessa yli kuusi miljoonaa katsojaa, Naurusaaria myöten.

Katso video täältä:

https://www.youtube.com/watch?v=mEsnb3kUDAw

Erityisen lähellä Helenan sydäntä on vapaaehtoistyö. Sekin on sijoittunut Intian slummeihin.

– Kaikkien täytyisi käydä slummissa. Siellä näkee, miten pienestä ilo syntyy.

Jos onni olisi paikka, se olisi Helenan mielestä juuri siellä, slummin keskellä. Huoneen nurkassa, jossa isoäiti istuu sohvalla dialyysihoidossa ja kehdossa nukkuu pieni, orvoksi jäänyt sukulaisvauva, jonka perhe on hakenut juuri kotiinsa.

– Muistan sen lämmön ja turvan, mikä siinä hetkessä oli. Ajattelin, että maailmassa ei ole mitään pahaa.

Lue myös: 7 tapaa, joilla lisäät energiaa arkeesi

Aamuissa on mahdollisuus

Kun Helenalta kysyy, mikä hänen persoonassaan lisää positiivisuutta, vastaus tulee empimättä: tunnelma. Se kantaa tilanteita, tunteita, ihmisiä. Hän on myös valmis lähtemään toisen ihmisen tunnelmaan mukaan. Ihan vain oppimismielessä.

– Saan toisilta ihmisiltä paljon. Opin, vaikka olisimme eri mieltä. Arvostan lempeää, pehmeää olemista. Sellaista, että jokainen saisi olla ja laskea hartiansa alas.

Helenan polttoaine elämässä ovat nimenomaan muut ihmiset. Ylisosiaalinen järjestää myös joskus innostuksissaan liikaa ohjelmaa. Silloin hän lähtee meren rantaan yksin kävelemään – vartiksi.

– En kaipaa päiväkausien yksinoloa. Ystäväni täyttävät minut.

Päivän onnellisin hetki on aamukahvi. Vaikka olisi surujakin, aamuissa on suuri mahdollisuus.

– Aamulla voi muuttaa koko maailman. Silloin voin valita, millaisen päivästä tekisin.

Lue myös:

Näin saat nopeasti energiaa!

Mikko Kuustonen: ”En halua ajaa kehoani äärirajoille”

10 neuvoa, joiden avulla nukut paremmin