IlmiötOma Talous

Hannu Lintu: Lontoon agentit tarkkailevat Helsinkiä

Oma Aika arkisto | TEKSTI Oma Aika

Hannu Lintu: Lontoon agentit tarkkailevat Helsinkiä

Radion sinfoniaorkesterin karismaattinen ylikapellimestari Hannu Lintu, 49, johtaa parikymmentä viikkoa Suomessa ja ainakin toisen mokoman ulkomailla. Konsertteja kertyy 60–70 vuodessa.

Teksti Jarmo Aaltonen

Radion sinfoniakorketerin ylikapellimestari Hannu Lintu, 49, johtaa näillä näkymin orkesteriaan vuoteen 2021. Kapellimestareilla on nykyään suorituspalkka: heille maksetaan vain johdetuista viikoista.

Veilä 1970-luvulla pienissä kaupungeissa oli myös kuukausipalkkaisia kapellimestareita. Linnun mukaan tilanne muuttui, kun Herbert von Karajanin ja Leonard Bernsteinin kaltaiset huiput aloittivat ”jetset-kapellimestarielämän” 1960-luvulla. Sen mahdollistivat Atlantin-lennot.

”Ennen Amerikkaan mentiin höyrylaivalla ja siellä oltiin kolme kuukautta. Concorde-yliäänikoneen ansiosta saattoi vetää samana päivänä konsertin New Yorkissa ja Lontoossa.”

1800-luvun alkuun asti orkesterit soittivat ilman kapellimestareita. Vasta Franz Liszt ja Richard Wagner alkoivat oikeasti johtaa orkestereita. Suomi oli tässä mukana jo yllättävän varhaisessa vaiheessa, koska meillä oli Robert Kajanuksen ja Jean Sibeliuksen kaltaisia huippujohtajia.

Pitkää ja hienoa traditiota ovat sittemmin jatkaneet muun muassa Paavo Berglund, Jorma Panula, Okko Kamu, Leif Segerstam, Esa-Pekka Salonen, Jukka-Pekka Saraste, Sakari Oramo, Lintu ja tuoreimpana Yhdysvalloissa juuri Vuoden kapellimestariksi valittu Susanna Mälkki.

”Alalla tärkeät kansainväliset agentit ovat pistäneet Helsingin erityistarkkailuun. Aina, kun meillä joku vaikka kuinka ’alaikäinen’, nostaa päätään, Lontoosta isketään heti kiinni. Suomea pidetään paikkana, josta tulee lahjakkuuksia – varsinkin nyt, kun nuoruus on valttia.”

Miten Hannu Lintu päätyi huippukapellimestariksi? Lue Oman Ajan numerosta 12/2016