Haluatko hemmottelua ja täydellisen rusketuksen? Matkusta Langkawille

KaukokohteetMatkat

Haluatko hemmottelua ja täydellisen rusketuksen? Matkusta Langkawille

Oma Aika arkisto | TEKSTI Oma Aika

Haluatko hemmottelua ja täydellisen rusketuksen? Matkusta Langkawille

Kotkat kiertelevät matkailijoiden päiden yllä turistikohteessa, joka on saanut niiltä nimensä. Malesian kielellä Langkawi tarkoittaa ”Kotkakiveä”. Pääsaaren valokuvatuin nähtävyys onkin 12 metriä korkea kotka, joka on juuri nousemassa siivilleen Datran Langin aukiolla.

teksti Lasse Lehtinen

kuvat Lasse Lehtinen ja 123rf

Aikaisemmin Langkawi, 99 saaren muodostama vehreä saaristo lähellä Thaimaan rajaa, oli Andamaanienmerellä operoivien merirosvojen suosima piilopaikka. Nykyään se tarjoaa vaativallekin matkailijalle rennon, hemmottelevan loman lämpimässä trooppisessa ilmanalassa.

Saariryhmä sijaitsee lähellä päiväntasaajaa, joten aurinkoa riittää läpi vuoden. Parhaan rusketuksen saa joulukuun ja elokuun välisenä aikana. Sadekaudenkin aikana Suomen kesään tottunut ruskettuu, eivätkä sateet yleensä kestä kuin pari tuntia kerrallaan. Rannat ovat hyvin hoidettuja ja siistejä.

Suurimmat matkailijaryhmät ovat Singaporessa ja Kuala Lumpurissa asuvat suurkaupunkilaiset, niin paikalliset kuin komennuksella olevat eurooppalaiset. Kuala Lumpurista lentää saarille alle tunnissa. Singaporestakin on vain puolentoista tunnin lento. Siitä syystä myös suomalaiset matkailijat ovat löytäneet tiensä Langkawiin.

Ei halpa muttei kalliskaan

Langkawi ei ole oikea lomakohde penninvenyttäjälle tai halvan viinan kittaajalle, ei myöskään meluun ja möykkään ihastuneelle bailaajalle. Sen sijaan lapsiperheet ja varttuneet matkailijat osaavat arvostaa huikean maiseman ja lämpimän tuulen ohella väljyyttä, ystävällistä palvelua, turvallisuutta ja siisteyttä.

Vaikka Malesia on muslimimaa, Langkawissa turisteihin on totuttu, eivätkä paikalliset tee uskonnostaan numeroa. Huomaavaisuus puolin ja toisin näyttää kuitenkin olevan arvossaan. Palveluammatissa työskentelevät paikalliset ovat ystävällisiä, jopa herttaisia, mutta eivät ollenkaan makeilevia. Parasta palvelua saavat oman maan varakkaat turistit, jotka näköjään osaavat myös vaatia rahoilleen vastinetta.

Langkawi on verovapaa saari, joten oluesta ja viinistä ei joudu pulittamaan kohtuuttomia kuten monissa muslimimaissa. Suomalainen pitää ravintoloiden tuontiviinejä peräti edullisina.

Majoittumismahdollisuuksia on rajattomasti. Merinäköalasta hyvässä hotellissa joutuu maksamaan eurooppalaisia hintoja, mutta repputuristi voi kallistaa päänsä turvallisesti retkeilymajan kaltaisissa hostelleissa alle kymmenellä eurolla.

Lue myös: Upea auringon valtakunta Peru – nämä paikat sinun on nähtävä!

Herkuttelijaa hemmotellaan

Langkawilla turisti syö hyvin, sillä kilpailu on kovaa. Kansallisruoka laksa on kookosmaitoon tehty nuudelikeitto. Trooppisia hedelmiä on tarjolla kaikissa muodoissaan, samoin mereneläviä. Makumuistiin jäivät kirkkaina sellaiset uudet tuttavuudet kuin chili-appelsiinivoi ja mangogazpacho, pomelosalaatista puhumattakaan.

Kiinalainen keittiö tietenkin rulettaa, mutta makuja on kaikkeen kysyntään. Malesialainen, japanilainen, intialainen ja pakistanilainen keittiö kilpailevat asiakkaista pizzerioiden ja hampurilaisravintoloiden kanssa.

Kansallinen ruokakulttuuri on rikas ja saanut vaikutteita kaikkialta. Hyvä paikka nauttia niistä on Siti Fatimah, jonka kaikki taksinkuljettajat tuntevat nimeltä. Kymmenet erilaiset curryt, grillatut kalat, dippikastikkeet, uppopaistokset, riisi ja hedelmät tarjoillaan yhtä aikaa ruokailijan eteen. Maut ovat voimakkaita mutta hinnat huokeita. Olut on näiden makujen paras kyytipoika.

Kalleimmat ravintolat eivät välttämättä ole parhaita, joten riskiretkiä kannattaa tehdä myös katukeittiöissä. Elämämme toistaiseksi parhaat hummerit nautimme muovituoleilta kangaskatoksen alla Qiang Shi Fu -nimisessä ravintolassa Chenangissa. Miehet avokeittiössä ja talon rouva hovimestarina olivat vakuuttavan tehokkaita.

Verottomuuden vuoksi olut on melkein ilmaista. Yöelämä on keskittynyt lähellä lentokenttää sijaitsevalle Pantai Cenangille, jossa rantakuppilat toisensa perään tarjoavat tukevia paukkuja, elävää musiikkia ja mahdollisuuden solmia kansainvälisiä tuttavuuksia. Reggae Bar soittaa Bob Marleyn tunnetuksi tekemiä kappaleita suurella innolla ja kunnioituksella.

Lue myös: Tokioon kannattaa suunnata herkuttelemaan

Taksi on turistin bussi

Langkawissa ei ole käytännössä julkista liikennettä, mutta pikkubusseja ja takseja riittää. Hinnatkaan eivät päätä huimaa.

Epäluuloinen suomalainen tietenkin neuvottelee hinnan etukäteen. Monet välimatkat on kuitenkin hinnoiteltu kuljettajien omassa kartellissa, joten jouston varaa ei ole. Auton tai skootterin voi myös helposti vuokrata. Ne eivät välttämättä ole uusinta mallia, mutta näyttävät kulkevan kumminkin.

Chenangin pitkä, vaalea hiekkaranta on rantojen aatelia. Siellä matkailija nauttii sekä väljyydestä että tarjonnan runsaudesta. Hotellit järjestävät hetkessä paikalle vesiskootterin, liitovarjoyrittäjän tai kalastusveneen ja kipparin.

Hotelleista ja rannoilta kannattaa lähteä liikkeelle saaren muihin osiin. Kumipuuviljelmät, pienet kylät ja kosteat riisipellot tyynnyttävät lomalaisen mielen. Retkillä saa hyvän kuvan seudun perinteistä niin musiikin, tanssin kuin elinkeinojen puolesta. Paikallinen batiikki on laadultaan hyvää, sanovat asiantuntijat.

Lue myös: Hongkong ja Macao yllättävät monin tavoin

Maisemia ja mielenrauhaa

Komeita vesiputouksia on eri puolilla sademetsää. Korkein niistä on Temurun, jossa pudotusta on 30 metriä. Saaren köysirata Machigangin vuorella mainostaa itseään maailman jyrkimpänä. Huimapäille on tarjolla myös Skybridge, sadan metrin korkeudella ilmassa roikkuva silta yli 700 metriä merenpinnasta. Nuoriso ja nuorekkaat aikuiset voivat myös patikoida vuoren rinnettä kuntonsa mukaan.

Yksi nähtävyyksistä on prinsessa Mashurin muistomerkki. Legendan mukaan tämä kaunotar eli 200 vuotta sitten naitettuna prinssille, joka lähti sotaan siamilaisia vastaan. Mashurin kauneudesta kateellinen anoppi levitti perätöntä juorua prinsessan uskottomuudesta.

Tyttö tuomittiin kuolemaan keihästämällä. Hänestä valunut veri oli valkoista, joka tulkittiin viattomuuden merkiksi. Ennen kuolemaansa Mashuri langetti saarelaisille seitsemän sukupolven kirouksen, joka toteutui, kun siamilaiset valloittivat saaren.

Hemmottelua ja hierontaa

Hotelli Westinissä on korkealaatuinen hemmottelukeskus nimeltä Heavenly Spa. Siellä saa hoidot ja hieronnat yksityisesti vaikkapa hotellin hiekkarannalla palmujen varjossa. Hinnat ovat eurooppalaista tasoa, mutta lähes yhtä hyvää kohtelua saa viidenneksen hinnalla muilla hiekkarannoilla pienissä kojuissa. Suosittu on 20 euron hintainen Shiro Dhara -hieronta, jossa lämmintä öljyä valutetaan otsalle samalla kun hartioita hierotaan.

Lapsia kohdellaan hotelleissa hyvin niin kuin muslimimaissa on tapana. Hotellien ulkopuolella lapsille tarkoitettua ohjelmaa on vähänlaisesti. Underwater Worldin suuressa akvaariossa on nähtävissä syvien vesien elämää, kaloja, pingviinejä, kilpikonnia ja vesiliskoja. Lapset pitävät paikasta, mutta aikuiset saattavat pitkästyä.

Lue myös: Trooppista Rio de Janeiroa leimaavat hulppeat maisemat ja brasilialainen rentous

Julkaistu alun perin Oma Aika -lehdessä 05/2015.

Lue myös:

Luksusloma Kanarialla – Tässä parhaat vinkit

5 syytä kokea lumoava Barbados

Budjettilomailijan unelma: Nämä ovat maailman viisi halvinta rantaa

Pienyrittäjät tarjoavat turisteille monenmoisia vesiurheilumuotoja.Langkawin 125 -metrinen ”taivassilta” keikkuu 660 metrin korkeudella meren pinnasta.Datran Langin aukiolla levittää monimetriset siipensä Langkawin nimikkolintu kotka.Isoissa hotelleissa on suuret uima-altaat niille, jotka eivät jostain syystä halua uida meressä.Elintaso Langkawissa on aasialaisittain korkea, mikä näkyy myös rannikon venekannassa.Hotelleja on joka lähtöön, mutta myös halpoja hostelleja repputuristeille.