Haluatko esiintyä ja pitää puheita hyvin? Opi 5 hyödyllistä kikkaa

Oma Talous

Haluatko esiintyä ja pitää puheita hyvin? Opi 5 hyödyllistä kikkaa

Oma Aika arkisto | TEKSTI Oma Aika

Haluatko esiintyä ja pitää puheita hyvin? Opi 5 hyödyllistä kikkaa

Puheen pitäminen sujuu paremmin, kun painat mieleesi muutaman tärkeän ohjeen. Unohda ensinnäkin ajatus, että olet kehno puhuja.

Teksti Mirjami Haimelin

Kuva Fotolia

Amerikkalaiskoomikko Jerry Seinfeld on sanonut, että ihmisten suurin pelko on yleisön edessä puhuminen. Hyvänä kakkosena tulee kuolema. Näillä vinkeillä selviät puheenpidosta kunnialla.

1. Unohda ajatus, että olet kehno puhuja. Jokaisesta ei tule Steve Jobsin kaltaista verbaalikkoa, mutta kaikki voivat kehittyä. Ihmiset kuvittelevat, että muilla on parempi itseluottamus tai että oma epävarmuus näkyy ulospäin. Näin ei yleensä ole.

2. Hylkää PowerPoint-sulkeiset ja pue sanottavasi tarinaksi. Järjestä informaatio niin, että se on helppo sisäistää. Sido esityksen alku ja loppu yhteen. Käytä kuvakieltä, vastakohtia ja yllätyksiä.

3. Komenna kissasi harjoitusyleisöksi. Älä opettele puhetta ulkoa, mutta tule sen sisällön kanssa hyvin sinuiksi. Voit myös kuvata esitystäsi kännykälläsi. Se on ehkä kiusallista mutta opettavaista.

4. Hermoilu kuuluu asiaan. Siitä ei tarvitse päästä eroon, mutta sitä kannattaa hyödyntää. Rauhallinen kävely ja syvään hengittäminen rentouttavat. Ihanteellinen olotila ennen esitystä on valpas ja keskittynyt.

5. Vahva kehonkieli ruokkii itseluottamusta. Kun näytät ryhdikkäältä ja itsevarmalta, sinusta myös tuntuu siltä. Muista variaatio: puhu käsilläsi, liiku, vaihtele äänenvoimakkuutta, pidä taukoja.

+ Pidä peilin edessä puhe,jossa luettelet numerot 1–15. Huomaat, miten paljon esitystä voi muunnella, vaikka sen sisältö olisi pelkkää numeroiden luetteloa.

Lähde: Ryan Millar / Guardian Masterclasses

Lue myös:

Tänään esiinnyn radiossa – jännittää

Kielitaito on kaksinaamainen juttu

3 neuvoa, joiden avulla pidät parempia puheita