Erityisherkkä Tuula: ”Toisinaan sisälläni käy jatkuva lepatus”

HyvinvointiMielenterveysTunteet

Erityisherkkä Tuula: ”Toisinaan sisälläni käy jatkuva lepatus”

Oma Aika arkisto | TEKSTI Oma Aika

Erityisherkkä Tuula: ”Toisinaan sisälläni käy jatkuva lepatus”

Tuula Ahde, 56, yrittää välttää suuttumista viimeiseen asti. Siitä tulee hänelle fyysisestikin niin huono olo.

– Päässä humisee ja tasapaino horjuu, ja adrenaliini panee sydämen hakkaamaan kuin viimeistä päivää.

Tunnereaktiot aiheuttavat Tuulan kehossa myrskyn, sillä hän on erityisherkkä. Erityisherkkyydellä tarkoitetaan hermojärjestelmän synnynnäistä ominaisuutta, joka ilmenee aisti- ja tunneherkkyytenä.

Erityisherkkä kokee monet ärsykkeet tavallista voimakkaammin: villahuivi saattaa tuntua kaulaa vasten hiekkapaperilta ja eteerinen laulu kuulostaa järkyttävältä kakofonialta. Työskentely liian kuumassa toimistossa voi tuntua siltä kuin pähkinäallergikolle syötettäisiin pähkinänmurusia pitkin päivää.

Kuin väärä määrä sähköä

Moni erityisherkkä kamppailee myös ahdistusreaktioiden, kuten ylivireystilojen ja paniikkikohtausten kanssa. Sellaisen voi laukaista mitätön asia. Joskus kauppakeskuksen valot tai hälinä sukujuhlissa käyvät ylivoimaisiksi.

– Se on vähän sama kuin talvipakkasella pinnat tulevat sähköisiksi. Sisimmästä kuuluu pientä rätinää koko ajan.

Ylivireyden aiheuttama ahdistus tuntuu erilaiselta kuin vaikkapa stressin tai murheiden synnyttämä huoli. Ja täysin erilaiselta kuin fyysinen, kehollinen pelko – vaikkapa sellainen, jota moni kokee ison eläimen edessä.

Lue myös: Hanna huostaanotettiin lapsena – meni aikuisena töihin lastenkotiin

– Tuntuu siltä kuin sisällä kävisi jatkuva lepatus.

Toisaalta jos negatiiviset tunteet ovat voimakkaita, niin ovat positiivisetkin. Ilo ja riemu kuplivat tavallista suuremmin kuplin, ja elämä voi tuntua hyvin täydeltä ja sävykkäältä. Tuula nauttii eritoten siitä, että viihtyy niin hyvin yksin.

– En tarvitse enkä halua sirkusta ympärilleni. Löydän hienoja elämyksiä muutenkin.

Ylivireystila on vähän sama kuin pakkasella pinnat tulevat sähköisiksi. Sisimmästä kuuluu pientä rätinää.

Erityisherkkä jässikkä

Erityisherkän voisi ajatella olevan alituiseen itkeskelevä, hukassa oleva reppana. Tuula ei tunnista kuvauksesta itseään.

– Eivät erityisherkät ole hentoja keijuja. Itse olen suorastaan äijämäisen ronski, kunnon jässikkä. Itken ja liikutun vain harvoin. Tekemisissäni olen nopea ja määrätietoinen.

Silti ärsykkeillä on häneen paljon valtaa. Ne ajavat kotiin hälyisistä paikoista ja saavat välttelemään vaikeasti ennustettavia tilanteita, kuten teatteriesityksiä. Musiikkikin on Tuulalle pelkkää melua, paitsi silloin, kun esiintyjän ja tämän tunnetilan näkee omin silmin.

Lue myös: Satoja kilometrejä juokseva Jarmo: ”Ultrajuoksu auttaa surutyössä”

Ja vaikka Tuula on ammatiltaan visuaalinen suunnittelija, taidenäyttelyyn häntä ei saa. Teokset voivat vaikuttaa niin vahvasti eivätkä suinkaan aina positiivisesti.

– Usein huomaan ajattelevani, että huh, pääsin kotiin, ärsykkeiltä turvaan.

Erityisherkkyys on ohjannut myös isoja valintoja. Tuula päätti jo varhain olla hankkimatta lapsia.

– Vaistosin, että siitä olisi tullut minulle liian haastavaa. En tiedä, olisinko pystynyt antamaan lapselle riittävästi itsestäni vuorokauden ympäri. Ja lapsethan eivät tule käyttöohjeen kanssa.

Eivät erityisherkät ole hentoja keijuja. Itse olen suorastaan äijämäisen ronski.

Asialliselle keskustelulle tilausta

Sen jälkeen, kun Tuula kuusi vuotta sitten oivalsi olevansa erityisherkkä, hän on antanut kuulua. Hän on pyörittänyt harrastuksenaan suosittua Erityisherkän elämää -sivustoaan ja touhunnut Erityisherkkien yhdistyksen taustavoimissa sen perustamisesta lähtien. Täydellä höyryllä, kuten tapoihin kuuluu.

– En ole puhunut aiheesta siksi, että haluaisin huomiota itselleni. Yritän selittää omia kokemuksiani sen takia, että ne vaikuttavat muihinkin. Esimerkiksi työni tuottaa paremmin, kun saan tehdä sitä rauhallisessa ympäristössä.

Asialliselle keskustelulle on tilausta, sillä aihe herättää vahvoja tunteita. Toiset kuittaavat erityisherkkyyden huuhaaksi, toiset tarjoavat sitä syyksi milloin mihinkin ongelmaan.

Lue myös: Lemmikit edistävät hyvinvointia – ilmaista mindfullnesia ja terapiaa

Hankaluutensa keitokseen tuo se, että erityisherkkyys on käsitteenä liukas. Tutkimusta ovat tehneet lähinnä käsitteen kehittäjät, joten se ei ole herättänyt tiedeyhteisössä kovin laajaa mielenkiintoa. Virallisesti erityisherkkyyden katsotaan linkittyvän sensoriseen herkkyyteen. Se muistuttaa myös temperamenttitutkimuksessa keskeistä inhibitioherkkyyttä, joka kuvastaa varautuneisuutta vieraissa tilanteissa ja herkkyyttä virheille, mutta on paljon epätarkempi. Joidenkin tutkijoiden mielestä ilmiö on kansanomaistettu pilalle.

Tuulallekin kritiikki on tuttua. Hän on törmännyt käsityksiin, joiden mukaan erityisherkät ovat omineet herkkyyden itselleen, ikään kuin kukaan muu ei saisi elää tarkkaavaisin tuntosarvin. Myös terveydenhuollossa asia sivuutetaan helposti.

– Mutta miksi pitää tuomita, jos oivaltaa jotain, mikä auttaa muokkaamaan omaa elämäänsä sopivammaksi?

Lue myös:

Ystävyys työpaikalla – 3 tarinaa

Näin voit vaikuttaa hyvinvointiisi jo 10 minuutissa!

5 syytä, joiden takia lemmikki tekee terveemmäksi

Tuulalle oli valtava helpotus, kun hän ymmärsi olevansa erityisherkkä. Se selitti paljon.