Erilaiset kommunikoijat saavat yhteispelillä ymmärrystä

Tunteet

Erilaiset kommunikoijat saavat yhteispelillä ymmärrystä

Parisuhde ei ole keskustelukerho, mutta puhuminen on silti tärkeä osa suhdetta. Nainen luo usein yhteyttä puolisoon puhumalla, mies toimimalla. Miten erilaiset tavat saadaan kohtaamaan?

JULKAISTU 31.5.2020 | TEKSTI Terhi Friman

Pitääkö parisuhteessa puhua ja pohtia vai riittääkö se, että jutellaan kahvinkeitosta ja pihan haravoinnista?
– Parisuhde ei ole keskustelukerho. Mediassa annetaan liian yksipuolinen kuva parisuhteesta, jossa istutaan loputtomasti keskustelemassa tunteista ja parisuhteen tilasta, sanoo psykologi Tony Dunderfelt.
Hän tietää, että liika puhuminen voi heikentää pariskunnan seksuaalista vetovoimaa. Kun puhutaan, puhutaan ja puhutaan, ollaan liian älyllisiä, eikä vällyjen alle jää intohimoa.

Tony Dunderfelt pohtii puhumattomuutta tuoreessa kirjassaan Miksi mies ei puhu tunteistaan (Docendo, 2019). Televisiosta suurelle yleisölle tutuksi tullut Dunderfelt antaa kirjassa käytännöllisiä neuvoja ja jakaa tutkittua tietoa parisuhteesta. Näkökulma on miehen.

Puhuminen on silti tärkeää ja sitä pitää opetella. Parisuhteessa on Dunderfeltin mukaan kolmenlaista puhetta.
Rakkaudellinen puhe on asioista ja tunnetiloista kertomista. Kun kertoo puolisolle päivän tapahtumista, pysyy kartalla toisen elämästä ja ajatuksista. Arvauskoneita ihmiset eivät ole.

Toisekseen parisuhteeseen kuuluu tunnepitoinen puhe. Jos töissä tai harrastuksissa on sattunut jotakin mälsää, on viisasta kertoa siitä. Näin puolison ei tarvitse miettiä, mistä toisen kiukkuisuus johtuu. Voi olla rennosti, kun tietää, että kärttyily ei johdu itsestä vaan työpaikan kiireestä.

Kuuntelemisen taitoa kannattaa harjoitella. Se on toimivien ihmissuhteiden perusta.

Kolmanneksi parisuhteessa pitää puhua tulevaisuuspuhetta. Maailma muuttuu kovaa vauhtia ja elämäntilanteet muuttuvat itse kullakin. Kumppanin kanssa pitää jutella omista ja yhteisistä suunnitelmista – esimerkiksi siitä, että aikoo opiskella jotakin uutta tai että haluaisi olla mukana vapaaehtoistyössä vuonna 2020 sekä yhteisistä visioista. Kun jutellaan haaveesta reissata yhdessä saaristoon tai laittaa kimpassa puutarha uuteen uskoon, luodaan mukavia yhdistäviä unelmia. Ne ovat parisuhteessa tärkeitä.
– Keskustelulle ei saa laittaa liian korkeaa rimaa, Dunderfelt muistuttaa.

Perinteinen malli on lähellä

– Mies ei osaa puhua itsestäänselvyyksistä, sanoo Dunderfelt. Mies ei liioin ymmärrä, miksi pitää palata kolme kuukautta tai kolme vuotta vanhoihin asioihin.
Miehellä ja naisella on erilaiset elämisen mallit, ja se olisi hyvä tiedostaa. Kuusikymppinen mies ei ole välttämättä saanut opastusta tunteiden käsittelyyn. Hänellä on pitkä historia jämäkkänä, toimivana, autoriaarisena perheenpäänä ja vain lyhyt aikajana tasa-arvoisena, keskustelevana ja kotitöitä tekevänä ihmisenä. Moni nyt keski-ikää elävä mies on saanut lapsuudenkodistaan roolimallin, joka istuu tiukassa.

Moni mies on periaatteessa tasa-arvoinen ja modernikin, mutta vanhat toimintamallit saattavat olla selkäytimessä. Niistä pois oppiminen onnistuu, mutta se vaatii harjoittelua. Tunteet eivät ole miehen mielestä merkityksellisiä ja etenkin paha tunne, kuten suru, ikävä tai kiukku ovat jotakin, joka pitää häivyttää nopeasti.
Toisen ihmisen raivo tai syytös on Dunderfeltin mukaan miehelle hyökkäys hänen miehistä arvovaltaansa vastaan. Mies haluaa nopeasti pois ahdistavasta ilmapiiristä ja keskustelusta. Nainen puolestaan kokee loukkaavaksi sen, että mies siirtyy mukaviin aiheisiin ja tärkeä asia lakaistaan maton alle ennen kuin hän on saanut puoliakaan sanottavastaan sanottua.

Nainen luo usein yhteyttä puhumalla, mies toimimalla. Parisuhteessa jokainen haluaa tulla kuulluksi ja nähdyksi. Siksi on hyvä ymmärtää, miten erilaisia mies ja nainen pohjimmiltaan ovat. On myös hyvä nähdä, miten temperamenttierot vaikuttavat parisuhteessa.
– Parasta on, kun voi tulla toista puolitiehen vastaan.

30 sekunnin sääntö toimii

Hyvä keino puhumiseen on 30 sekunnin sääntö. Kun puoliso puhuu itselleen tärkeästä asiasta, toinen sitoutuu olemaan hiljaa ja kuuntelemaan puolen minuutin ajan. Kuuntelemisen taitoa kannattaa harjoitella, sillä se on kaikkien toimivien ihmissuhteiden perusta.

Yhtä lailla hyvä keino on opetella kuuntelemaan sanomalla ”kulta, kerro lisää”.
Jos puhuminen on vaikeaa, asioista voi vaikkapa pitää yhteistä vihkoa. Kumppanille voi kirjoittaa myös kirjeitä. Lukeminen on erilaista kuin kuunteleminen, ja puhumaton saattaa tavoittaa ajatuksia uudella tavalla.
Seksi on aihe, josta on usein vaikea jutella. Dunderfelt kehottaa harjoittelemaan, sillä seksi kuuluu hyvään suhteeseen. Paradoksaalista on, että nainen toivoo kuulluksi tulemista ja asioiden jakamista innostuakseen seksistä ja mies taas kokee asian toisinpäin.

Usein on myös niin, että nainen toivoo laajempaa seksuaalisuutta kuin mies. Siksi kannattaa puhua siitä, millaisesta kosketuksesta tai seksistä pitää ja millaisesta ei, ja mitä toivoo toiselta.

Valta pois römpiöltä

Dunderfelt toivoo, että pariskunnat eivät antaisi liikaa valtaa römpiöille. Ne ovat itsepäisiä tunnelatauksia, jotka haluavat olla isoja ja päästä valtaan.

Parisuhteen römpiö voi olla vaikkapa raha. Jos toinen on lähtöisin köyhästä perheestä ja suhtautuu rahaan pelokkaasti, hän saattaa joutua römpiön valtaan, kun puoliso alkaa unelmoida etelänmatkasta. Jos taas toinen on tottunut siihen, että koti on tip top, hän saattaa ärsyyntyä, kun toinen katsoo elokuvaa villakoirien kieppuessa ympärillä.
Kun asiaa ei tiedosteta ja pureta auki, siitä muodostuu iso asia, römpiö, joka tuo tullessaan kiukkua ja ärtymystä. Puhumattomuus on römpiön ruokaa.
– On kuin kaataisi punaista väriä vesisankoon: koko ämpäri värjäytyy ja puhdas vesi haihtuu.
Ennen kuin römpiö pääsee liian suuresti valtaan, kannattaisi toimia. Esimerkiksi pariterapiassa voidaan käsitellä asiaa turvallisesti ja sopia uudenlaisista pelisäännöistä. Römpiö on tärkeä, sillä sen takana asuu rakkaus.

Miesten tavoin

Miessakit ry:n toiminnanjohtaja Tomi Timperi sanoo, että kun mies saa puhua miehen tavalla, hän yleensä osaa puhua ja avautua. Mies puhuu eri tavalla kuin nainen – usein lyhyesti, ratkaisukeskeisesti ja yhdestä asiasta vain kerran.
– Olemme tehneet tätä työtä vuodesta 1995 ja tiedämme, että sukupuolinen puhe on tärkeää. Väestöliiton Poikien puhelimessakin kävi juuri näin – pojat haluavat puhua miespuolisen kuuntelijan kanssa. Meillä Miesluurissa vastaajat ovat aina miehiä.

Timperi tunnistaa kuvan miehestä, jolle puhuminen on vaikeaa. Vain harva vanhempi mies on nähnyt mallia avoimesti tunteistaan puhuvasta miehestä. Yli 50-vuotiailla miehillä asiaan liittyy usein myös häpeää: enhän minä nyt omia asioitani lähde retostelemaan.

Miesten vertaisryhmässä tai vaikkapa sählyporukassa puhuminen on usein helppoa. Kun yksi aloittaa, muiden on helppo jatkaa. Kun mies saa kerrottua mieltä kalvavan asian, olon muuttuminen paremmaksi näkyy kaikessa. Ryhti ja käveleminen ovat erilaisia, samoin ilme ja tapa katsoa toista ihmistä. Paineiden purkaminen puhumalla lisää myös itseluottamusta.

Jos parisuhteessa miehen puhumattomuus on ongelma, Timperi kehottaa puolisoa suhtautumaan asiaan arvostavasti ja kunnioittavasti. Jos puhumattomuudesta moititaan tai syyllistetään, se lisää painetta, ja noidankehä syvenee.
Puolison kannattaa kysyä suoraan asiaa arjen keskellä ja odottaa, että mies vastaa omalla tavallaan. Avun pariin voi ohjata hienovaraisesti: moni mies on lähtenyt esimerkiksi Miessakkien erilaisiin ryhmiin huomattuaan esitteen keittiön pöydällä.

Miehelle suhde omaan isään ja toisaalta oma isyys ovat hyvin tärkeitä asioita. Joskus mies saattaa haluta avautua jopa 30 vuotta vanhasta erokriisistä ja sen vaikutuksesta omaan rooliinsa isänä. Vaatii rohkeutta, tilaa ja aikaa ottaa asia puheeksi omien lasten kanssa. Mieltä kalvavasta asiasta kannattaa päästä eroon:
– Puhumalla asiat paranevat, tietää Timperi.