Epäiletkö keliakiaa? Tällainen se on

HyvinvointiTerveys

Epäiletkö keliakiaa? Tällainen se on

Oma Aika arkisto | TEKSTI Oma Aika

Epäiletkö keliakiaa? Tällainen se on

Jos mahaa nipristää, keliakiakoe kannattaa ottaa oitis. Mitä varhemmin gluteenin imeytymishäiriö todetaan, sitä vähemmän suolinukkavauriosta on haittaa. Kun pysyy tarkkana ruoan kanssa, suolinukkakin kasvaa takaisin.

Teksti Leena Filpus

Kuva Fotolia

Moni tietää keliakian sairaudeksi, jossa muutaman gluteenia sisältävän suupalan jälkeen voivat alkaa päiviäkin kestävät vatsakivut. Kivut, vatsan turpoaminen ja ripuli ovatkin keliakian tavanomaisimpia oireita. Niistä kärsii yli puolet keliaakikoista.

Vähemmän tunnettu keliakian muoto on ihokeliakia, jossa polviin, kyynärpäihin tai selkään ilmestyy kutisevia näppylöitä. Osalla ihokeliaakikoista on myös vatsaoireita, mutta ei kaikilla.

Keliakia voi oirehtia myös epämääräisenä huonona olona, nivelkipuina, neurologisina oireina kuten tasapainovaikeuksina tai hienomotoriikan ongelmina.

Yhteistä kaikille keliakian muodoille on se, että rukiin, ohran ja vehnän sisältämä varastoproteiini, gluteeni, tuhoaa ohutsuolen nukan osittain tai kokonaan. Ilman nukkaa ruoka-aineet eivät imeydy kunnolla. Moni keliakiaa tietämättään sairastava kärsiikin vitamiinin puutoksista ja esimerkiksi anemiasta.

Lue myös: Ilmavaivat kuriin elintavoilla

Ruoka on ainoa hoito

Keliakia on autoimmuunisairaus, jossa elimistö alkaa jostakin syystä reagoida poikkeavasti gluteeniin.

Nykytietämyksen mukaan sairauden ainoa hoitokeino on välttää gluteenia tiukasti. Ihokeliakiaa sairastavat saavat lisäksi dapsoni-lääkityksen helpottamaan kovaa kutinaa.

Sairastuneelle ei riitä, että vähentää rukiin, ohran ja vehnän syömistä, gluteenia ei saa tulla elimistöön hitustakaan. Tiukasta dieetistä ei voi pitää taukojakaan, se on elinikäinen.

Perinnöllinen vaiva

Keliakian puhkeamiseen tarvitaan perinnöllinen alttius. Altistava geenimuoto on 20–30 prosentilla suomalaisista, mutta sairaus puhkeaa vain murto-osalle heistä. Sairastumisen syytä ei vielä tiedetä, joten elintavoilla sitä ei voi välttää.

Syyksi on epäilty niin infektioita kuin lapsuuden antibioottikuureja.

Sairastumisriskiä lisää iän karttuminen ja asuminen korkean elintason ja hygienian maassa.

Keliaakikkojen lähisukulaisilla on 10–15 prosentin todennäköisyys sairastua myös itse.

Syöpäriski lisääntyy

Suomessa keliaakikkoja on paljon. Syynä on todennäköisesti se, että sairautta tutkitaan aktiivisesti, joten sitä osataan myös epäillä jo perusterveydenhuollossa. Muualla maailmassa diagnoosi tehdään useimmiten yliopistosairaaloissa.

Tuoreimpien tutkimustulosten mukaan keliakiaa sairastaa Suomessa pari prosenttia väestöstä, yli 100 000 ihmistä. Heistä vasta kolmannes, noin 40 000, on löydetty.

Sairastavien löytäminen olisi tärkeää, sillä hoitamatonta keliakiaa sairastavilla ruokatorven syövän riskin on kolminkertainen, mahasyövän riski nelinkertainen ja ohutsuolen syövän riski peräti yli kolmikymmenkertainen terveisiin verrattuna.

Keliakialla ja muilla autoimmuunisairauksilla, kuten luukadolla, nivelreumalla, kilpirauhasvaivoilla, laktoosi-intoleranssilla, pälvikaljuisuudella ja ykköstyypin diabeteksella on yhteinen perimä.

Usein keliakia löydetäänkin suoliston ulkopuolisten oireiden tutkimisen yhteydessä.

Lue myös: Vatsavaivojen syynä voi olla gluteeniherkkyys

Diabeteksen sukulainen

Alttius autoimmuunisairauksiin löytyy elimistön puolustusjärjestelmän rakenteeseen liittyvistä HLA-geeneistä (Human Leukocyte Antigen). Eri HLA-tyypit liittyvät eri autoimmuunisairauksiin.

Sairauksien yhteys ei tarkoita sitä, että ykköstyypin diabetes altistaisi keliakialle tai keliakia diabetekselle, vaan että sairauksilla on sama perinnöllinen pohja.

Erityisesti silloin kannattaa tutkia myös keliakian vasta-aineet verestä, jos näiden sairauksien tavanomainen hoito ei tunnu tepsivän. Tai jos näitä tauteja sairastavalle ilmenee keliakian oireita.

Verikoe ja tähystys

Keliakia diagnosoidaan verikokeella, johon saa lähetteen omalta terveysasemalta.

Jos keliakian vasta-aineet ovat koholla, diagnoosi varmistetaan niin, että ohutsuolesta otetaan koepala mahatähystyksessä.

Moni on kuullut kauhutarinoita paksun letkun nielemisen kivulloisuudesta ja hankaluudesta. Menetelmät ovat kuitenkin aikojen saatossa kehittyneet, joten tutkimus on aiempaa helpompi.

Halpa kotitesti apteekista

Pitkään sairastaneella suolen nukka saattaa olla kadonnut kokonaan, mutta se palautuu yleensä ennalleen vuoden parin kuluessa, kun ruoassa ei enää ole gluteenia.

Ihokeliakia varmistetaan verikokeen lisäksi ihosta otettavalla koepalalla. Usein ihokeliaakikoille tehdään myös mahatähystys.

Keliakian vasta-aineet voi tarkistaa myös itse alle 20 euron pikatestillä. Helppokäyttöisessä testipaketissa on kaikki valmiina. Tarvitaan vain tippa verta ja tulos on luettavissa raskaustestiä muistuttavasta tikusta kymmenessä minuutissa. Apteekissa myytävä testi on lähes yhtä luotettava kuin terveydenhuollossa otettu verikoe.

Jos kotitesti näyttää keliakiaa, on tärkeä mennä lääkäriin, jotta mahdolliset muut sairaudet voidaan sulkea pois.

Lue myös: Oikutteleeko vatsa? Kymmenen kysymystä Fodmap-ruokavaliosta

Ruoka on lääke

Keliakiadiagnoosin jälkeen sairastuneet saavat lähetteen ravitsemusterapeutille, jonka kanssa käydään läpi, mitä ja miten syödä jatkossa.

Monelle tavallisesta leivästä, pullasta, pastasta ja oluesta luopuminen on kova pala. Onneksi niiden tilalle on kehitetty gluteenittomia ruokia ja ruoka-aineita.

Tiukka ruokavalio helpottaa ja jopa hävittää oireita jo parissa viikossa. Ohutsuolen nukka alkaa parantua heti, kun elimistöön ei enää tule gluteenia.

Terve suoli auttaa kaikessa

Taudin kulkua seurataan tutkimalla aika-ajoin keliakian vasta-aineiden määrä verestä. Useimmiten tähystys uusitaan 1-2 vuoden kuluttua diagnoosista, jotta varmistetaan ruokavalion tepsivän ja paranemisen etenevän.

Kun ohutsuolen tulehdusreaktio saadaan hoidettua, myös mahdollisten muiden kroonisten sairauksien hoito usein helpottuu.

Terveessä suolistossa lääkkeet imeytyvät tehokkaammin. Ravinto- ja hivenaineet imeytyvät kunnolla, joten esimerkiksi vitamiinipuutoksista johtuvat sairaudet hellittävät.

Lue myös:

Vatsavaivat kuormittavat myös mieltä

Kärsitkö kuidun puutteesta ja 4 muuta faktaa

Vaivaavatko vatsakivut? Nämä lajit helpottavat oloa