Elokuvaohjaaja Klaus Härö: ”Haluan tehdä puhuttelevia elokuvia”

Henkilöt

Elokuvaohjaaja Klaus Härö: ”Haluan tehdä puhuttelevia elokuvia”

Kysyimme elokuvaohjaaja Klaus Häröltä keväällä 2020, mitä hänellä on juuri nyt työn alla.

JULKAISTU 18.6.2020 | TEKSTI Leena Filpus | KUVAT Mika Pollari

Mitä sinulla on työn alla juuri nyt Klaus Härö?

Elokuvien ohjaaminen on pitkäjänteistä työtä. Läheskään kaikki suunnitelmat eivät johda valmiiseen elokuvaan. Siksi työn alla on useita elokuvien aihioita limittäin.

Jos kaikki etenee suunnitellusti koronakin huomioiden, seuraava projektini on tämän vuoden lopussa Irlannissa kuvattava elokuva. Se on iäkkäämpien ihmisten kaunis ja ihmisläheinen rakkaustarina. Leskeksi jääneet mies ja nainen löytävät rakkauden juuri silloin, kun ajattelevat, ettei elämällä ole heille enää mitään tarjottavaa. Käsikirjoitus on Äideistä parhain -elokuvan käsikirjoittajien Kirsi Vikmanin ja Jimmy Karlssonin.

Keväällä on tarkoitus päättää työryhmästä ja tehdä muita valmistelevia töitä. Kuvauspaikkojen haku Irlannissa saa vielä odottaa. Elokuvan ensi-iltaa ei vielä tiedetä.

”Kuuntelen nykyisin tarkasti muun ryhmän ajatuksia.”

Mikä ohjaajan työssä on haastavinta?

Voisi toki sanoa, että rahoituksen hankkiminen, mutta se ei ole kaikki. Olen perheen ainoana lapsena tottunut tekemään asiat omalla tavallani ja omaan tahtiini. Pidin aiemmin ohjaajana pääni kaikessa, mutta kun uskaltauduin luottamaan muihin, töihin on ollut ensinnäkin mukavampi tulla ja elokuvatkin ovat parempia. Tajusin, että minun kannattaa tehdä muiden kanssa yhteistyötä ja ottaa muut mukaan luovaan prosessiin.

Ryhmässä yksi plus yksi on todellakin enemmän kuin kaksi, sen olen huomannut. Nykyisin kuuntelen tarkasti muiden ajatuksia ja annan ihmisille tilaa. Kun työryhmä alkaa tehdä töitä yhdessä toinen toisiaan tukien ja yltää parhaimpaansa, minä voin olla vähän taustalla ja tarvittaessa vain ohjata kevyellä kädellä.

 

Miksi elokuvalla on väliä?

Istuin nuorena paljon elokuvissa. Jonkun erityisen koskettavan elokuva nähtyäni muistan ajatelleeni, että jos tällaisen fiiliksen voi saada toisessa ihmisessä aikaan, tässä työssä haluan olla mukana.

Tavoitteeni on tehdä elokuvia, jotka puhuttelevat. Toivon, että katsoja lähtee elokuvan nähtyään teatterista edes jonkin verran rikkaampana ja mielessään uusia ajatuksia. ”Ehkä hän ajattelee, että elämäni olisi vähän köyhempää, jos en olisi nähnyt juuri tätä elokuvaa” Klaus Härö toivoo.

 

3 x vastapaino – Klaus Härö

1 Perhe

Työni on järjettömän epäsäännöllistä ja voisi viedä kaiken aikani, joten kaikki työn ulkopuolinen aika on perheelleni.

2 Taide

Elämässäni ei ole työn ja perheen lisäksi muuta. Työhön liittyen saan uusia ideoita taidenäyttelyistä ja konserteista.

3 Inspiraatio
On inspiroivaa keskustella eri alojen ammattilaisten kanssa asioista, joista minulla ei ole aavistustakaan. Eikä aina puhua elokuvista.

Lisää kiinnostavia henkilökuvia löytyy täältä