Ehkäise matkasairaus ennalta

Terveys

Ehkäise matkasairaus ennalta

Maailmanlaajuiseksi pandemiaksi levinnyt koronavirus on myllännyt monen elämän uuteen uskoon. Sitäkin yleisempiä matkailun sairauksia maailmalla jyllää jatkuvasti. Näin niiltä voi välttyä.

JULKAISTU 18.6.2020 | TEKSTI Sami Takala | KUVAT Adobe

Vähiten toivottujen tuliaisten lista on pitkä. Basaarissa tingityn vyölaukun lisäksi se sisältää esimerkiksi matkaripulin ja influenssan, mutta vieläkin ikävämpiä tuomisia on: dengue-verenvuotokuume, hiv ja malaria. Muiden muassa.

Etukäteen ei voi olla täysin varma siitä, mitä matkalta tarttuu mukaan, mutta ikäviltä yllätyksiltä on mahdollista yrittää suojautua.

Matkailijoiden terveyteen perehtynyt korva-, nenä- ja kurkkutautien erikoislääkäri Niklas Lindblad Terveystalosta suosittelee tekemään ensi alkuun riskiarvion.

Jo hyvissä ajoin, vaikka pari kuukautta ennen lähtöä, kannattaa selvittää, mitä rokotuksia matkakohteessa suositellaan ja mitkä omat rokotuksista ovat voimassa. Aikaa kannattaa varata riittävästi, sillä osa eksoottisimmista rokotuksista vaatii tehosteita tai ne alkavat vaikuttaa vasta muutama viikko rokotuksen jälkeen.

Aikuisilla perusrokotuksista pitäisi olla voimassa kotimaanmatkallakin ainakin jäykkäkouristus- ja kurkkumätärokote sekä MPR-rokote tuhkarokkoa, sikotautia ja vihurirokkoa vastaan.

”Ennen 1970-luvun puoliväliä syntyneet eivät välttämättä ole saaneet MPR-rokotetta. Toisaalta suurin osa heistä on sairastanut näitä tauteja ja saanut suojan sitä kautta”, Lindblad sanoo.

Jo pari kuukautta ennen lähtöä kannattaa selvittää, mitä rokotuksia matkakohteessa suositellaan.

Influenssarokote iäkkäille

Vapaaehtoisista piikeistä matkailijoilla olisi hyvä olla vähintään rokote hepatiitti A:ta vastaan. Lindblad suosittelee harkitsemaan myös hepatiitti B -rokotetta, sillä sen saa halutessaan yhdistelmärokotteena hepatiitti A:n kanssa.

Muita matkailijoiden vitsauksia, joihin tepsii rokote, ovat esimerkiksi Japanin aivotulehdus, keltakuume, kolera, lavantauti ja puutiaisaivotulehdus.

Näille rokotteille ei kuitenkaan yleensä ole tarvetta tyypillisellä viikon tai kahden lomamatkalla turistialueilla. Rokotetta voi harkita, jos on pidempään riskialueilla ja oleskelee esimerkiksi maaseudulla tai olosuhteissa, joissa on huono hygieniataso.

Kaikille yli 65-vuotiaille influenssarokotus on sen sijaan suositeltava. Influenssaa esiintyy maailmalla ympäri vuoden, ja se on yleisimpiä matkailijoiden tauteja, jotka ovat ehkäistävissä rokotteella.

Mutta mistä tavan kansalainen tietää, mitä rokotteita on saanut ja mitkä ovat voimassa, jos ei ole rokotuskorttia?

”Ajantasaista tietoa ei ole saatavilla oikein missään. Ei ole olemassa mitään kattavaa rekisteriä. Osa rokotuksista löytyy terveyskeskuksien sairauskertomuksista, mutta tässä ollaan pitkälti omien tietojen varassa”, Lindblad sanoo.

Omia rokotuksia voi tiedustella myös esimerkiksi kouluterveydenhuollosta.

 

Ripuli ja influenssa yleisimpiä

Malarialääke saattaa olla tarpeen myös suomalaisten suosimissa tropiikin maissa, kuten Thaimaassa. Riski saada tartunta on kuitenkin pieni. Suurin riski on Afrikassa.

Yleisimmin matkailijat saavat ulkomailla ripulin tai flunssan sekä influenssan ja keuhkokuumeen kaltaisia hengitystieinfektioita. Niiden ehkäisyssä pääsee pitkälle huolehtimalla hyvästä käsihygieniasta ja kiinnittämällä huomiota aterioihinsa.

”Jos kohde on vähänkään eksoottisempi, suosittelen pullovettä ja mieluiten sinettimuovikorkillisia pulloja. Kruunukorkillisissa pulloissa on pahimmassa tapauksessa hanavettä, koska korkkeja pystyy itse nyrkkipajassa panemaan kiinni”, Lindblad sanoo.

Juomat kannattaa nauttia ilman jääpaloja ja ruoka syödä huolella kypsennettynä ja heti tarjoiltuna. Vaara piilee etenkin herkkuja notkuvissa noutopöydissä ja majoneesipohjaisissa ruoissa.

Lue myös: 11 tärkeintä tuotetta mökin lääkekkaappiin