Donna Leon viihtyy Venetsiassa

EurooppaMatkat

Donna Leon viihtyy Venetsiassa

Oma Aika arkisto | TEKSTI Oma Aika

Donna Leon viihtyy Venetsiassa

Kirjailija Donna Leon liikkuu kotikaupungissaan Venetsiassa yhtä sujuvasti kuin hänen dekkareidensa sankari komisario Brunetti.

Teksti ja kuvat Anne Saarenoja

Yhdysvalloissa vuonna 1942 syntynyt Donna Leon muutti pysyvästi Venetsiaan kolmisenkymmentä vuotta sitten. Ennen sitä hän oli usein vieraillut kaupungissa ja saanut sieltä jo monia italialaisia ystäviä.

Hän ihastui heti ensikäynnillään Venetsian rapistuvaan kauneuteen ja venetsialaisten ihmisten ihailtavaan kykyyn nauttia elämästä.

Tapaan Donnan San Marcon kaupunginosassa, Bar Paolinissa.

Hän on keskellä muuttorumbaa ja puuskuttaa, että ei suosittele kenellekään muuttoa Venetsiassa.

Kuhiseva kulinaarinen tori

Venetsian kulinaarinen tarjonta huimaa päätä. Paikalliset ovat tarkkoja laadun suhteen, joten ruoka on todella korkeatasoista. Italialaisella illallisella istutaan pitkään ja nautitaan. He odottavat saavansa ainakin kerran päivässä laadukkaan aterian.

Donna kuvailee usein kirjoissaan sivutolkulla komisario Brunettin ja hänen vaimonsa Paolan ateriointia, joka on perheessä välittämisen, lämmön ja tunteiden hetki. Rosmariinin jälkimakua pyöritellään suussa pitkään, ja tiramisun unelmanomaista keveyttä jaksetaan ylistää.

Venetsian suurin tori on Rialton keskiaikaisen sillan kupeessa. Donna sanoo käyvänsä Rialton torilla aina aamuisin ennen ihmispaljoutta.

Kalat ja vihannekset ovat tuoreita ja kalatiskejä on kymmeniä metrejä. Tori on äänten ja värien spektaakkeli. Väentungoksessa ovat sulassa sovussa venetsialaiset ruokaostoksillaan samoin kuin ihmettä pällistelevät turistitkin.

Venetsiassa on paljon muitakin kirjailijan lempipaikkoja.