Yleinen

Baskimaa vie kielen mennessään

Oma Aika arkisto | TEKSTI Oma Aika

Baskimaa vie kielen mennessään

Jos et halua polttaa nahkaasi Espanjan aurinkorannoilla, suuntaa pohjoiseen, ”Vihreään Espanjaan”. Se sijaitsee Biskajanlahden pohjukassa ja on nimeltään Baskimaa.

Teksti Jarmo Aaltonen

Baskimaa on laaturavintoloiden tihentymä, jonka ruokakulttuuri tunnetaan varsinkin tapas-tyyppisistä pintxos-suupaloista. Niitä nautitaan kaikessa rauhassa ystävien ja oluen, paikallisen siiderin tai hyvän viinin kanssa. Yleensä patonginpalan päälle kasattuja herkkupaloja saa käytännössä kaikista ravintoloista.

Tapana on nauttia muutama pintxos paikassaan ja vaihtaa sitten toiseen. Pienet paperiset servietit voi pudottaa lattialle – se on merkki hyvästä pintxos-paikasta.

Baskimaan viinierikoisuus on puolestaan txakoli-viini: pirskahtelevan kuiva ja hapokas valkoviini, joka sopii niin kalan, kalmarin kuin lihankin kanssa. Txakolille on jopa oma museonsa Leioassa lähellä Bilbaota. Myös viinitiloilla kannattaa poiketa pintxoksilla.

Illallista paikalliset syövät myöhään: ennen iltakahdeksaa on turha kolkutella ravintoloiden ovia. Baskimaa lienee suurin laaturavintoloiden tihentymä maailmassa: seudulla on 40 Michelin-tähden ravintolaa, joista yhdeksän pelkästään Bilbaossa. Tavallisista baareistakin saa erinomaista ruokaa.

Michelin-ravintoloiden ruokalistat ovat kekseliäitä; Bilbaon Etxanobe-ravintolassa sardiinialkupala tarjoiltiin huulipunapuikosta. Meno on silti rentoa: hienoihinkaan ravintoloihin ei tarvitse erityisesti tälläytyä.

Baskimalla sijaitseva viehättävä Bilbao tunnetaan henkeäsalpaavasta Guggenheimin taidemuseosta. Sen 133 miljoonan euron rakennuskustannukset Guggenheim-säätiön kovaotteinen amerikkalaisjohtaja Thomas Krens sai maakunnan aikoinaan pulittamaan kokonaan omasta pussistaan.

Mitä Baskimaassa ja Bilbaossa voi tehdä? Lue Oman Ajan numerosta 12/2016