Asuuko naapurissasi kiusaaja tai riivaavatko riidat? Toimi näin

IlmiötTunteet

Asuuko naapurissasi kiusaaja tai riivaavatko riidat? Toimi näin

Oma Aika arkisto | TEKSTI Oma Aika

Asuuko naapurissasi kiusaaja tai riivaavatko riidat? Toimi näin

Naapurit jäävät useimmiten melko vieraiksi. Poikkeuksiakin on. Joistakin tulee ystäviä, toisista vihamiehiä.

Teksti Tiina Komi

Kuva Fotolia

Naapurisuhteita ei koeta kovin tärkeinä ennen kuin naapurin kanssa tulee ongelmia. Sen jälkeen naapurista voi tulla hyvin keskeinen henkilö.

Psykologi Helinä Häkkinen-Nyholm psykologisia ja oikeudellisia palveluja tarjoavasta PsyJuridica Oy:stä sanoo, että hyvä naapurisuhde rakentuu samoista aineksista kuin hyvä avioero. Oleellista on keskinäinen kunnioitus, toisen näkökulman huomioon ottaminen sekä motivaatio hyvään rinnakkaiseloon.

Naapuririidat alkavat usein siitä, että naapurin koetaan perusteettomasti käskyttävän, kyttävään ja puuttuvan asioihin. Tai naapuri pitää liikaa meteliä. Stressaantuneena ihminen havaitsee ja tulkitsee asioita kielteisimpinä kuin ne todellisuudessa ovat.

– Ihmiset kokevat kodin hyvin yksityisenä paikkana. Yksityisyys on rivi- ja kerrostaloissa kuitenkin vain näennäistä.

Lue myös: Luotatko naapureihisi? Näin moni antaisi avaimensa

Oikeudessa puitiin kanan mielenterveyttä

Perättömien juorujen levittäminen on tyypillinen riidan aihe. Psykologi neuvoo tarttumaan asiaan silloin, kun paikalla on muita ja tekemään huhuista näkyviä.

Naapuriksi voi osua kiusaaja. Hän saattaa pysäköidä autonsa kiinni toisen kylkeen niin, ettei naapuri pääse autonsa ovesta sisään, naarmuttaa autoa, pudotella postiluukusta kaikenlaista tai heitellä naapurin pihalle roskia, pissattaa siellä koiraa tai meluta tahallaan.

Häkkänen-Nyholm neuvoo jättämään naapurin tahallisen kiusanteon huomiotta, jos suinkin pystyy. Kiusaamisen takana on halu häiritä toista.

– Kiusaaja toivoo suuttumusta, kiukkua, ärtymystä tai jotain muuta reaktiota. Se tuottaa hänelle tyydytystä ja palkitsee. Kiusaaja lopettaa, kun hän ei saa huomiota.

Riidoissa ei ole aina järkeä. Eräskin maalaistilan isäntä syytti naapuriaan siitä, että tämän koira oli tuhonnut hänen kanansa mielenterveyden. Asiaa puitiin käräjäoikeudessa ja laskettiin, paljonko kana oli muninut ennen koiran kohtaamista ja mitä se muni nyt.

Lue myös:

Fit-tilitys: Lenkkitreffit naapurin kanssa – Ihanaa vai kamalaa?

Näin selvität naapuririidat

Muista vanhempaa naapuria