Kirsi-Marja Savola
Miia Manner
Salmiakin vahva ja vaikeasti määriteltävä maku on juurtunut syvälle suomalaiseen ruokakulttuuriin ruisleivän ja mämmin rinnalle. Salmiakki mainitaan tiettävästi ensimmäisen kerran ruttolääkereseptissä 1700-luvun loppupuolella.
Ruton ja kröhän hoitoon
Salmiakilla hoidettiin eläinruton lisäksi yskää ja kröhää. Ritareista ja linnaneidoista kertovissa tarinoissa salmiakilla oli usein virvoittava rooli. Kun korsetti oli sidottu liian tiukalle ja neito pyörtyi, uljas ritari virvoitteli neitoa ammoniumkloridilla.
Myös Anton Tšehov tunsi salmiakin virkistävän voiman
Vuonna 1887 ilmestyneessä Viholliset-novellissa virvoitellaan tajuntansa menettänyttä naista salmiakilla höystetyllä väkiviinalla.
Salmiakkikossun keksijä on Jari Sillanpää
Sama resepti syntyi uudelleen, kun Silja Linen baarimestari Jari Sillanpää keksi sekoittaa turkinpippurikarkkeja viinaan uusia shotteja kehitellessään. Salmiakkikossun keksijä on siis Jari Sillanpää.
Apteekin hyllylle
Apteekeissa salmiakki vakiinnutti asemansa yskänlääkkeen ainesosana 1900-luvun alkupuolella. Apteekkien takahuoneissa alkoi pian myös pastillien valmistus. Taikinamassa leivottiin levyksi ja pilkottiin klassisella vinoneliömuotilla pastilleiksi. Näin syntyi salmiakkikuvio. Mustan värinsä salmiakkipastillit saivat ja saavat edelleen lääkehiilestä.
Apteekista tehtaalle
Salmiakista kehittyi makeinen 1930-luvulla, kun lakritsiin lisättiin ammoniumkloridia. Leafin (ent. Hellas) Kokkolan tehtaalla valmistettiin lakritsia jo 1920-luvulla, myöhemmin myös salmiakkia, mutta alkamisajankohdasta ei ole varmuutta. Fazer ja SOK:n makeistehdas, nykyinen Panda, aloittivat salmiakin valmistuksen 1930-luvulla.
Lähde: Jukka Annala, Salmiakki, Otava, 2001.
Salmiakin juhlaa
Suomen salmiakkiyhdistys ry järjestää vuosittain kaksi tapahtumaa. Salmiakkigaalassa luovutetaan Salmiakki Finlandia -pokaali parhaan makeisen valmistajalle tai maahantuojalle. Toinen juhla on kesäinen salmiakkipiknik, joka järjestetään Helsingin Suomenlinnassa.
Lakritsi- & Salmiakkifestivaaleja vietetään Helsingissä viidettä kertaa Wanhassa Satamassa 27.–28.10.2018.
Salmiakkimakeiset top 5
1. Sisu Xylitol 36 g
2. Tyrkisk Peber Hot & Sour 150 g
3. Fazer Salmiakki Mix 180 g
4. Läkerol Classic Salmiak 25 g
5. Fazer Pantteri 180 g
Lähde: S-ryhmä
Haganol - Haga numero uno
Collianderin kemistipariskunta kehitti 1950-luvulla oman salmiakkireseptin, joka ei sisältänyt lainkaan arabikumia eikä liivatetta. Syntyi Haganol, jonka nimen alkuosa muotoutui sanoista Haga Numero Uno. Loppuosa lainattiin sen ajan suosituista pastillimerkeistä Figarol ja Pastirol. Tänä päivänä Haganolin salmiakkia myydään sekä pastilleina että nestemäisenä mixerinä. Salmiakkimikseria käytetään edelleen yskänlääkkeen ainesosana. Mixeriä käytetään myös ruoanlaittoon, leivontaan, jälkiruokiin ja juomasekoituksiin.
Ammoniumkloridi eli salmiakki (NH4Cl) on puhtaana valkoinen, vesiliukoinen ja pistävän makuinen kiteinen suola.
Muinaiset kreikkalaiset löysivät ammoniumkloridia Ammonin temppelin läheltä, ja antoivat sille nimeksi sal ammoniacus, ”Ammonin suola”, mistä on johdettu sanat salmiakki ja ammonium.
Wikipedia
Katso myös resepti:
Ammoniumkloridi eli salmiakki (NH4Cl) on puhtaana valkoinen, vesiliukoinen ja pistävän makuinen kiteinen suola.
Wikipedia
Muinaiset kreikkalaiset löysivät ammoniumkloridia Ammonin temppelin läheltä, ja antoivat sille nimeksi sal ammoniacus, ”Ammonin suola”, mistä on johdettu sanat salmiakki ja ammonium.
Wikipedia
LUETUIMMAT
LUETUIMMAT
Fokus Media Finland Oy
Hämeentie 153 C, 00560 Helsinki
Y-tunnus 2618356-2
Fokus Media Finland Oy
Hämeentie 153 C, 00560 Helsinki
Y-tunnus 2618356-2
Tämä sivusto käyttää evästeitä käytettävyyden parantamiseksi. Jatkamalla sivuston käyttöä hyväksyt myös evästeiden käyttämisen.