Oikeudenkäynnissä omaa asiaansa hoitava maallikko onaltavastaajana, jos vastapuolta edustaa lakimies. Ulkopuolinenkatsoo asiaa eri lailla kuin asianosainen, jolla on tunteet mukanakiistan hoitamisessa. Vanha viisaus kiteyttää asian lyhyesti:”Älköön kukaan olko tuomari omassa asiassaan”. Lakimiestenosallistuminen neuvotteluihin saattaa auttaa sovinnon löytymisessä,mikä on osapuolille usein kaikkein edullisin ratkaisu.
Asioiden hoitaminen kerralla oikein ja sovinnollisesti säästäävaivaa ja rahaa. Asiat ratkeavat riitatilanteessa joka tapauksessalain säännösten mukaan, vaikka maallikoilla ei olisi ollutlain säädöksistä tietoa esimerkiksi asiakirjoja laatiessaan.Oikeusavun käyttämiseen vaikuttaa paljon, mihin sitätarvitsee. Monilla saattaa olla perheen lakimies tai muu luottolakimies,jonka puoleen on tottunut kääntymään ongelmatilanteissa.Usein oikea ja luotettava lakimies löytyy tuttujensuositusten kautta.
Suomessa oikeuspalveluja tarjoavat asianajotoimistot, lakiasiaintoimistot,julkiset oikeusaputoimistot, pankkien lakiasiainosastot,yhdistysten ja edunsaajaliittojen oikeudellisetosastot.
Moniin pienempiin kysymyksiin saattaa löytyä vastaus myösinternetistä. Kannattaa kuitenkin olla varovainen, sillä lakiinliittyviin ongelmiin saattaa sisältyä yksityiskohtia, jotka kääntävätkoko asian päinvastaiseksi perustilanteeseen verrattuna.Näihin tilanteisiin maallikon on hankala varautua.
VALINTA ON ASIAKKAAN VASTUULLA
Valitsemalla asianajajan voi varmistua siitä, että lakimiehelläon tietty kokemus, pätevyys ja ammattitaito asian hoitamiseen.Myös lakiasiaintoimistoissa toimii kokeneita lakimiehiä, muttaheidän pätevyyttään ja toimiaan ei samalla lailla valvota. Asiamiehenvalinta jää viime kädessä asiakkaan omalle vastuulle.
Jos asiakas on tyytymätön asianajajan laskuun, hän voi viedäasian maksuttomaan Asianajajaliiton palkkioriitalautakuntaan.Lautakunta ottaa kantaa laskun kohtuullisuuteen ja antaatarvittaessa suosituksen laskun korjaamisesta. Lakiasianajotoimistonlaskuun tyytymätön asiakas voi viedä asian riita-asianatuomioistuimeen.
Asianajajan työstä voi myös tehdä kantelun Asianajajaliitonvalvontalautakuntaan, missä asian käsittely on asiakkaallemaksutonta.
Asianajajia velvoittavat asianajajia koskeva laki sekä SuomenAsianajajaliiton säännöt hyvästä asianajajatavasta, joissakäsitellään monia toimeksiantoon liittyviä asiakkaalle tärkeitäasioita, kuten esteellisyyttä ja asiakkaan asian mahdollisimmanhyvää hoitamista. Kyseiset säännöt eivät velvoita samanlaisina asianajajaliittoon kuulumattomia toimistoja.
KUKA SAA YLEISTÄ OIKEUSAPUA?
Jos taloudellinen tilanne ei salli maksaa oikeudellista apua itse, voi saada kokonaan tai osittain lakimiesavustajan valtion kustannuksella. Tätä kutsutaan yleiseksi oikeusavuksi. Lähtökohtana kuitenkin on, että jokainen maksaa itse tarvitsemansa oikeudellisen avun.Oikeusapu kattaa kaikki oikeudelliset asiat. Sitä ei kuitenkaan yleensä myönnetä, jos hakijalla on oikeusturvavakuutus, josta asianosaisen kulut voidaan korvata.Oikeusapua tarjoavat oikeudenkäyntiasioissa julkiset oikeusavustajat, asianajajat ja muut lakimiehet ja muissa asioissa julkiset oikeusavustajat. Julkiset oikeusavustajat työskentelevät valtion oikeusaputoimistoissa.
Oikeusapua annetaan yksityisille henkilöille, ei yhtiöille eikä yhteisöille. Elinkeinonharjoittaja voi saada oikeusapua, jos hänen elinkeinotoimintaansa koskevaa asiaa käsitellään tuomioistuimessa. Muihin elinkeinotoimintaan liittyviin asioihin oikeusapua voi saada vain erityisestä syystä.
Oikeusapua ei myönnetä, jos asialla on hakijalle vähäinen merkitys tai jos oikeusavun myöntäminen olisi selvästi tarkoituksetonta tai asian ajaminen olisi oikeuden väärinkäyttämistä. Tällainen tapaus olisi esimerkiksi sellainen, että lain mukaan vaatimuksella ei olisi mahdollisuuksia menestyä.
Oikeusapu myönnetään hakijan kuukausittaisten käyttövarojen perusteella. Käyttövaroihin vaikuttavat henkilön tulot, menot ja elatusvelvollisuus. Käyttövarojen perusteella määräytyy, onko henkilöllä oikeus saada oikeusapua ollenkaan, saako hän avun ilmaiseksi vai joutuuko hän maksamaan osan itse.
Esimerkiksi, jos yksin asuvan henkilön kuukausittaiset käyttövarat ovat enintään 600 euroa, omavastuu on 0 % eli oikeusapu maksetaan kokonaan valtion varoista. Jos käyttövarat ovat yli 1 300 euroa kuukaudessa, oikeusapua ei myönnetä.
Oikeusavusta maksettavaan palkkioon vaikuttaa myös hakijan lisäomavastuuosuus, joka määräytyy muun varallisuuden mukaan.
Vaikka oikeusavusta joutuisi maksamaan osan itse, etua on kuitenkin siinä, että avustajan palkkio oikeusavussa on 124 euroa tunnilta. Se on olennaisesti edullisempi kuin yksityisten asianajajien ja lakimiesten normaali tuntiveloitus.
VOIT PYYTÄÄ ASIANAJAJALTA HINTA-ARVION
Suomessa ei ole yleistä hinnastoa siitä, mitä esimerkiksi haastehakemuksen laatiminen tai perunkirjoitus maksaa. Kukin toimija määrittelee tuntiveloituksensa ja hinnastonsa.Asianajajaliiton ohjeiden mukaan asianajajan palkkion on oltava oikeassa suhteessa tehtävän laatuun ja sen vaatimaan työn määrään sekä muutoinkin kohtuullinen.
Asianajajat ja lakimiehet veloittavat työstään enimmäkseen tuntihinnoittelun perusteella. Hinnoittelua voi kysyä etukäteen. Selkeärajaisessa toimeksiannossa asianajan palkkiosta voi sopia etukäteen. Palkkiosta voi pyytää myös hinta-arvion.
Hinta-arvion antamista hankaloittaa, että asiakkaan mielestä yksinkertainen asia ei juridisesti välttämättä ole niin yksinkertainen. Asian riitautuminen lisää työmäärää ja kuluja olennaisesti. Tästä johtuen kustannusarvion antaminen esimerkiksi puhelimitse toimeksiannosta kysyttäessä on mahdotonta, eikä sitä yleensä voida antaa.
Asianajajien ja lakimiesten veloittamat tuntihinnat vaihtelevat hyvin paljon.Pienissä, yksityisten henkilöiden asioihin erikoistuneissa asianajo- ja lakiasiaintoimistoissa tuntihinnat lienevät edullisimmat, lähtien noin 180 eurosta tunnilta lisättynä arvonlisäverolla (24 %) eli yhteensä 223,20 euroa/tunti. Isommissa, erityisesti yritysten asioihin erikoistuneissa toimistossa tuntihinnat voivat olla huomattavasti korkeammat.
Tämän lisäksi laskutetaan erikseen suoranaisista kuluista ja viranomaismaksuista.Jos on erityistä aihetta, asianajaja ja asiakas voivat kirjallisesti etukäteen sopia, että asianajajan palkkio on määräosa siitä, mitä tehtävällä asiakkaalle saavutetaan. Erikseen voidaan sopia myös siitä, että asiakas suorittaa asianajajalle erityisen hyvityksen, jos tarkoitus saavutetaan. Nämä tilanteet ovat harvinaisia.
OIKEUSTURVAVAKUUTUKSEN EHDOT VAIHTELEVAT
Oikeusturvavakuutus korvaa riitatilanteissa vakuutetun omat asianajo- ja oikeudenkäyntikulut. Vakuutus kattaa monesti asianajokulut myös siinä tapauksessa, että asiassa saavutetaan sovinto ilman oikeudenkäyntiä.
Oikeusturvavakuutus sisältyy useimmiten yksityishenkilöillä esimerkiksi kotivakuutukseen ja yrityksillä yritysvakuutuspakettiin. Verrattuna valtion kustantamaan oikeusapuun oikeusturvavakuutus on ensisijainen.
Vakuutuksen ehdot vaihtelevat eri vakuutusyhtiöissä. Lisäksi yksityishenkilöiden, yrittäjien ja yritysten vakuutukset poikkeavat toisistaan.
Vakuutus ei korvaa kaikkien lakiasioiden hoitamista. Vakuutusta otettaessa kannattaa tarkistaa, kuinka laaja oikeusturvaetu tosiasiassa on. Vakuutuksen ehtoja on syytä tiedustella vakuutusyhtiöstä heti, kun tulee tarve edun käyttämiseen.
Jos vakuutukseen sisältyvä oikeusturvaetu myönnetään, vakuutettu voi tavallisesti itse valita lakimiehen hoitamaan asiaansa.
Lakimies lähettää tällöin laskun ensin vakuutusyhtiöön ja tämän jälkeen omavastuulaskun asiakkaalle. Monissa vakuutuksissa omavastuuosuus on vähintään 15 % laskun loppusummasta ja ainakin 150 euroa. Moniin vakuutuksiin sisältyy lisäksi tietty enimmäismäärä, esimerkiksi 8 500 euroa. Oikeusturvavakuutus ei enää nykyisin kata jutun vastapuolen oikeudenkäyntikustannuksia, jotka tuomitaan hävinneen osapuolen maksettavaksi.
Lupalakimies
◗ Vuoden 2013 alusta voimaan tulleen lain myötä asiamiehenä oikeudenkäynnissä saa toimia vain asianajaja, julkinen oikeusavustaja tai luvan saanut oikeudenkäyntiavustaja. Tämä täytyy ottaa huomioon asiamiehen valinnassa, jos asia koskee oikeudenkäynnissä hoidettavaa asiaa.◗ Lain voimaantulon jälkeen sukulaiset eivät enää voi hoitaa läheistensä asioita oikeudenkäynnissä, kuten aiemmin oli mahdollista.◗ Poikkeuksena tähän on kuitenkin se, että esimerkiksi yrityksen lakimies saa ajaa työnantajansa juttuja ja lisäksi työmarkkinajärjestöjen lakimiehet saavat toimia oikeudenkäyntiasiamiehinä työhönsä liittyvissä asioissa.◗ Riidattomia velka- ja hakemusasioita voivat edelleen hoitaa myös muut kuin lakimiehet.◗ Siirtymäsäännöksen johdosta ennen vuotta 2013 valmistuneet säilyttävät oikeuden toimia oikeudenkäyntiasiamiehenä ilman lupaa vuoden 2013 loppuun asti. Myös vireillä olevat asiat voidaan hoitaa loppuun saakka, vaikka asiamiehellä ei olisikaan lupalakimiehen lupaa.◗ Luvan saaneet oikeudenkäyntiasiamiehet ovat toiminnassaan velvollisia noudattamaan samankaltaisia sääntöjä kuin asianajajat. Luvan saaneita lakimiehiä valvovat sekä oikeudenkäyntiavustajalautakunta että valvontalautakunta.
Tiesitkö tämän nimikkeistä
Suomessa oikeustieteen maisteriksi voi valmistua vain yliopistosta.
◗ Vuoteen 2005 asti ylemmän tutkinnon nimike oli oikeustieteen kandidaatti (OTK). Aiemmin alempi oikeustieteen tutkinto oli varanotaari (VN).
◗ Nykyään valmistutaan ensin oikeusnotaariksi (ON) ja tämän jälkeen oikeustieteen maisteriksi (OTM).
◗ Varatuomari tarkoittaa sitä, että oikeustieteen maisteri tai oikeustieteen kandidaatti suorittaa käräjäoikeudessa vuoden mittaisen harjoittelun, auskultoinnin, jonka onnistuneen suorittamisen jälkeen voi saada hovioikeuden päätöksellä varatuomarin arvonimen. Auskultoinnin aikana auskultantit toimivat tuomioistuimessa käräjänotaarin virkanimikkeellä.
◗ Asianajaja on Suomen asianajajaliittoon kuuluva lakimies, jonka ammattina on toisten asioiden hoitaminen tuomioistuimessa, viranomaisissa ja muissa tarvittavissa tilanteissa.
◗ Juristi tai lakimies on ylemmän korkeakoulututkinnon suorittanut henkilö.
◗ Julkinen oikeusavustaja on valtion oikeusaputoimistossa työskentelevä lakimies.
Laki muuttui vuoden 2013 alussa niin, että sukulaiset eivät enää voi hoitaa läheistensä asioita oikeudenkäynnissä.
LISÄTIETOA: ASIANAJAJALIITTO.FITIETOA OIKEUSAVUSTAOIKEUS.FI/4313.HTM
Myös nämä auttavat
Pankit
PANKKIEN OIKEUDELLISET OSASTOTasiakkailleen apua esimerkiksi kauppakirjojen, perukirjojen, perinnönjakosopimusten ja lainhuutojen hakemisessa. Palvelu ja hinnat vaihtelevat pankkikohtaisesti.Pankit voivat toimia tilanteissa, joissa kaikki osapuolet ovat yhtä mieltä siitä, miten esimerkiksi kauppakirja tai perinnönjakosopimus tehdään. Pankkien lakimiehet eivät tavallisesti edusta riitatilanteissa vain yhtä henkilöä.
Ammattiliitot
MONIEN AMMATTILIITTOJEN JÄSENYYSETUIHIN kuuluu oikeudellinen apu työ- tai virkasuhteeseen liittyvissä riita-asioissa. Jäsentä auttaa liiton lakimies, tai asian riitautuessa jäsen voi saada oikeusturvaedun liiton oikeusturvavakuutuksen kautta.Työ- tai virkasuhteeseen liittyvissä riidoissa on syytä olla yhteydessä omaan ammattiliittoon ja tiedustella lisätietoa ja apua sieltä.Muut yhdistykset tai liitot
MONET YHDISTYKSET, ESIMERKIKSI vuokralaisia ja vuokranantajia edustavat yhdistykset, Omakotitaloyhdistys ja Sisäilmayhdistys, tarjoavat jäsenilleen ilmaista lakiapua neuvontanumeroista erikseen ilmoitettuina aikoina.Tällaisista palveluista voi saada arvokasta neuvoa pieneen, yksittäiseen, epäselvään asiaan tai ohjauksen siitä, mistä voi saada tarvittaessa asiantuntevaa lisäapua.Maksuton asianajajapäivystys
ASIANAJAJALIITTO JÄRJESTÄÄ MAKSUTONTA neuvontaa kaikissa oikeudellisissa asioissa. Asianajaja kertoo, onko asiassa tarpeen hakea oikeudellista asiantuntija-apua ja ohjaa tarvittaessa asiaan perehtyneen asianajajan tai oikean viranomaisen puoleen. Neuvonta-avun jälkeen mahdolliset jatkotoimet ovat maksullisia.Päivystyksessä ei laadita asiakirjoja tai hoideta muita toimeksiantoja. Lakimiehen kanssa päivystyksessä käydyt keskustelut ovat luottamuksellisia.Tällä hetkellä päivystystoimintaa järjestetään kymmenellä paikkakunnalla: Heinola, Helsinki, Joensuu, Kajaani, Lahti, Oulu, Pori, Rauma, Tampere, Turku ja Vantaa.Lisätietoja päivystysajoistaasianajajaliitto.fi/asianajotoiminta/asianajopäivystys/
Auttavat puhelimet
ERI YHDISTYKSILLÄ KUTEN Rikosuhripäivystyksellä on maksullisia puhelinnumeroita, joista voi saada juristin neuvoja siihen, kannattaako asiassa edetä ja miten.
Eroa on
Asianajotoimisto
◗ Suomessa asianajaja on lain edellyttämät vaatimukset täyttävä lakimies, joka on Suomen Asianajajaliiton jäsen. Asianajajalta vaaditaan oikeustieteen maisterin tutkinnon lisäksi vähintään neljän vuoden kokemusta lakimiestehtävistä ja asianajajatutkinnon hyväksyttävää suorittamista. Lain mukaan vain liiton jäsenillä on oikeus käyttää asianajajan ammattinimikettä.◗ Asianajoliiton internetsivuilla on palvelu, jonka avullaon mahdollista löytääkyseiseen oikeudenalaan erikoistunut asiantuntija:asianajajaliitto.fi/etsi_asianajaja
Lakiasiaintoimisto
◗ Lakiasiaintoimistoksi kutsutaan oikeudellisia palveluja tarjoavaa yritystä, jossa vastuuhenkilönä ei ole asianajaja-lakimies.◗ Lakiasiaintoimistoilla ei ole velvollisuutta vastuuvakuutuksen ottamiseen siltä varalta, että asian hoitamisessa tapahtuisi jokin virhe, josta aiheutuu vahinkoa asiakkaalle. Usein niillä kuitenkin on kyseinen vakuutus.◗ Lakiasiantoimistot eivät ole Suomen asianajajaliiton valvonnan alaisia eivätkä ne ole sidottuja Suomen asianajajaliiton säätämien hyvää asianajajatapaa koskevien sääntöjen noudattamiseen.◗ Kuluttaja-asiamies edellyttää markkinoinnin harhaanjohtavuuden välttämiseksi, että lakiasiaintoimiston palveluita antaa lakimies. Tämä ei kuitenkaan perustu lainsäädäntöön.
Asiantuntijamme otk, varatuomari ja asianajaja Ilona Piironen on erikoistunut perhe- ja perintöoikeuteen.
PIA HOLM KUVITUS
Oma Aika 4/2013
OMA AIKA TÄNÄÄN
LUETUIMMAT
OMA AIKA TÄNÄÄN
LUETUIMMAT
Fokus Media Finland Oy
Hämeentie 153 C, 00560 Helsinki
Y-tunnus 2618356-2
Fokus Media Finland Oy
Hämeentie 153 C, 00560 Helsinki
Y-tunnus 2618356-2
Tämä sivusto käyttää evästeitä käytettävyyden parantamiseksi. Jatkamalla sivuston käyttöä hyväksyt myös evästeiden käyttämisen.