Riitta Sourander
Marko Pasanen
Kulttuuria ja gastronomiaa Espanjassa
Manner-Espanjan eteläisimmästä kolkasta Tarifasta aina Portugalin rajalle kurottuva La costa de la luz, valon rannikko, on tunnelmaltaan kuin eri planeetalta verrattuna Välimeren puoleiseen aurinkorannikkoon. Atlantin puolella ruoho näyttää kirjaimellisesti vihreämmältä: luonto on raikasta, samoin luonnon antimet kuten Atlantin upean monipuoliset kalat ja äyriäiset. Pitkä ja monin paikoin loistokas historia on jättänyt jälkeensä kiehtovan monikerroksisen kulttuuriperinnön, jonka aarteisiin saa tutustua ilman tungoksia. Rannikon kohokohtia ovat sherrystään tunnettu Sanlúcar, Cádizin vaikuttava kaupunkisaari ja surffaajien rento Tarifa.
Taivaallisen tuoreet merenelävät nostavat veden kielelle
Riitta Sourander
Sanlúcar de Barrameda: sherryä, hevosia ja meren herkkuja
Andalusialaisen kulttuurin ja gastronomian helmet käden ulottuvilla keskellä kiireetöntä tunnelmaa.
Sanlúcarin merenrantakaupunki on yksi niin kutsutun sherrykolmion kärjistä – kaksi muuta ovat sisämaan Jérez ja etelämpänä rannikolla sijaitseva Puerto de Santa Maria. Sherry on andalusialaisen gastronomian kruununjalokivi, ja erityisesti kuivat sherryt ovat Keski-Euroopassa hivuttautuneet pysyvän oloisesti suosioon.
Sanlúcarissa valmistettua kuivaa sherryä eli finoa kutsutaan nimellä manzanilla. Kaupungin keskustassa on useita viinitaloja, joissa juomaan voi tutustua opastetuilla kierroksilla.
Yksi sherrytaloista on tasokasta ja edullista manzanillaa valmistava Hidalgo la Gitana. Yhtiön tunnelmalliset viinimakasiinit ovat kivenheiton päässä Plaza del Cabildo -keskusaukiolta feria-alueen varrella.
Manzanillat ovat sherryjen gastronomista aatelia, ja täällä ne pääsevät oikeuksiinsa Atlantin raikkaiden ja runsaiden merenherkkujen kyytipoikana.
Sanlúcar de Barramedan keskusaukio Plaza del Cabildo on loistava paikka alueen tapaksiin tutustumiseen.
Riitta Sourander
Hyvää ravintolaa ei tarvitse etsiä
Espanjalaisen ruokakulttuurin olennaiset pikkusyötävät, tapakset ovat kotoisin näiltä seuduilta. Edustaviin tapaksiin voi tutustua Plaza del Cabildolla. Paikallisia suosikkeja ovat aukion reunalta löytyvät Casa Balbino ja Barbiana. Alkupalojen jälkeen kannattaa suunnata kohti merenrantaa. Rantakatu on erityisesti viikonloppuna suosittu paikka tavata tuttuja leppoisan iltapäiväkävelyn lomassa. Matkan varrella voi nauttia upeasta kaupunkipanoraamasta tai merellisestä auringonlaskusta Guadalquivir-hotellin kattobaarissa.
Bajo de Guía -rantakadun koillispäässä on tunnelmallinen ravintolarypäs, jossa voi nauttia meren antimia. Laatutaso on korkea, joten tusinasta ravintolasta voi turvallisesti valita minkä tahansa, mistä tilaa löytyy. Sanlúcarissa meren herkkujen raaka-aineita kunnioitetaan ja ne valmistetaan raikkaampaan tapaan kuin Espanjan aurinkorannikolla tai Portugalissa. Lähivesistä pyydetyn tonnikalan, merikrotin tai mustekalan kaltaiset herkut eivät juuri kaipaa kikkailua.
Hieman hienompaa kokkaustyyliä tarjoaa Michelin-oppaassakin noteerattu Casa Bigote – tosin jos itse ravintola sattuu olemaan täynnä, saa samoja herkkuja rennommassa muodossa Bigoten omassa bistrossa.
Retkelle jokisuiston luontoon
Aurinkoisena päivänä tarkenee talvellakin aivan hyvin ravintoloiden ulkoterasseilla, joilta pystyy paremmin ihailemaan valtameren ulappaa ja vastapäisen joentörmän savannia. Sanlúcar sijaitsee Sevillaakin halkovan Guadalquivir-joen suistossa. Siksi sillä on ollut keskeinen rooli 1400- ja 1500-luvun löytöretkien ja niitä seuranneen kauppaliikenteen solmukohtana.
Bajo de Guía -ravintola-aluetta vastapäätä, joen toisella rannalla alkaa Espanjan suurin luonnonpuisto La Doñana. Unescon maailmanperintöön kuuluvassa Doñanassa asustaa uhanalaisia lajeja, kuten espanjanilveksiä ja pyreneidenkeisarikotkia. Sadat lintulajit ovat tehneet Doñanan dyyneistä suosittuja lintubongareiden keskuudessa.
Riitta Sourander
Laukkaa rantahietikolla
Myös kaupungin puolella jokea on hiekalla elämää: Sanlúcarin rantahietikolla järjestettävät laukkakilpailut ovat Euroopan vanhimmat. Kuten muuallakin Andalusiassa, hevoset ovat säilyttäneet väkevän roolin kulttuurissa ja ne ovat yleinen näky Sanlúcarin komeilla hiekkarannoilla.
Rannoista puheenollen, täytyy muistaa että Sanlúcar on aina ollut rantakohde espanjalaisille – siitä ovat muistona esimerkiksi Bajo de Guía -kadun varrella sijaitsevat ylelliset kesähuvilat.
Riitta Sourander
Cádiz – loistokkaan historian syleilyssä
Euroopan vanhimmassa satamakaupungissa näkyy löytöretkien tuoma vauraus.
Merenkulkijakansa foinikialaisten perustama Cádiz on Euroopan vanhimpia yhtäjaksoisesti asuttuja kaupunkeja. Muistoja muinaisten purjehtijoiden ja valloittajien ajoilta voi ihailla kaupunginmuseon hienosti rakennetussa näyttelyssä. Esillä on jopa vaikuttava pari foinikialaisia sarkofageja ja runsain mitoin roomalaisperäisiä muinaisjäännöksiä.
Hurmaava labyrintti
Cádizissa on voimakasta ainutlaatuisuutta. Se on rakennettu uhmakkaasti Atlanttiin työntyvän niemen päähän, ja meri ympäröi sitä joka puolelta. Kaupunki jakaantuu vanhaan ja uuteen osaan. Matkailijan kannalta vanhakaupunki on ylivoimaisesti kiinnostavampi. Niemen kärkeä halkoo rannalta toiselle yltävien kapeiden ja kuvankauniiden katujen labyrintti. Sokkelo on niin lumoava tunnelmaltaan, että eksyminen ei tunnu lainkaan harmilliselta, pikemminkin päinvastoin. On kuin astelisi kokoa suuremmassa kaupungissa.
Kiipeä torniin
Etelä-Amerikan kaupankäynnin yksinoikeus siirtyi Sevillalta Cádizille 1700-luvulla, ja se aloitti ainutlaatuisen vaurauden kauden, joka näkyy selvästi kaupungin herraskaisessa arkkitehtuurissa ja upeissa kirkoissa – yli sata vuotta rakennettu katedraali on niin upea, että se yksin riittää syyksi Cádizin-visiittiin.
Ahkeran kaupankäynnin seurauksena kaupungin arkkitehtuurissa on myös omalaatuinen erityispiirre, tornit. Torneja tarvittiin kauppalaivaston liikkeiden tarkkailuun, ja niitä tuntuu löytyvän joka korttelista, yhteensä 130 kappaletta.
Tosin kadut ovat niin kapeita, että torneja voi ihailla enimmäkseen toisista torneista tai muuten vain kattojen korkeudelta. Paras paikka tähyilyyn on yksi kaupungin korkeimmista torneista, Torre Tavira, jonka huipulle on rakennettu camera obscura. Nerokas linssijärjestely heijastaa koko kaupungin kuvana pimeän huoneen lattialla sijaitsevalle koveralle valkokankaalle. Näkymän voi tarkentaa eri puolille kaupunkia hyvinkin pieniin yksityiskohtiin, ja osaavissa käsissä esittelytuokiosta muodostuu lumoava virtuaalikierros kaupungin sokkeloihin.
Riitta Sourander
Museosta majakkaan
Täällä, kuten muuallakin Etelä-Andalusiassa, kaupunkikuvaa piristää myös trooppinen kasvillisuus – jättiläismäiset poimuiset ja polveilevat vanhat fiikukset, joiden väitetään tulleen Kolumbuksen kyydissä Ne tekevät vielä kokoaankin isomman vaikutuksen esimerkiksi Plaza de Mina -aukiolla, mistä löytyy myös Museo de Cádiz.
Cádizissa ruoka jää helposti muun loiston varjoon, mutta gastronomia on samaa korkeaa tasoa kuin koko rannikolla: raikkaat ja tuoreet meren herkut ovat täälläkin useimpien ravintoloiden bravuuri. El Faro de Cádiz, Cádizin majakka, on ajaton klassikko, ja jos tapasbaarien runsaasta joukosta pitäisi valita edustava, se olisi varmasti vanhan toreadorin pitämä Casa Manteca. Cádiz on myös yksi Flamencon kotipaikoista, joten iltamenoja voi jäsentää myös konserttien ja esitysten mukaan.
Karnevaali on koettava
Vuotuinen karnevaali kuuluu voimakkaasti paikalliseen perinteeseen – pukuja ja esityksiä valmistellaan hartaasti käytännössä jo edellisestä karnevaalista lähtien. Railakas massatapahtuma on Euroopassa ainutlaatuinen, ja jos matka sattuu helmikuun puolenvälin tienoille, se kannattaa ehdottomasti ottaa ohjelmaan.
Atlantin rannikko hellii myös golfaajia. Aivan Cádizin tuntumassa Sancti Petrissä on yksi Costa de la Luzin golfparatiisesta, Sancti Petri Hills -keskus. Sen vesiesteiden ja trooppisen puutarhan kuvioimaa rataa pidetään teknisenä ja monipuolisena.
Riitta Sourander
Rento ja eksoottinen Tarifa
Manner-Euroopan eteläisintä kaupunkia leimaa Afrikan läheisyys ja ikuisesta tuulesta iloitseva vesiurheilijoiden joukko.
Tarifa on Espanjan mantereen ja koko Manner-Euroopan eteläisin kärki – paikka jossa Atlantti kohtaa Välimeren ja Eurooppa Afrikan. Gibraltarin kapeikon ansiosta Tarifassa tuulee käytännössä aina. Kaupunki onkin Euroopan suosituin kohde niissä vesiurheilulajeissa, joihin tarvitaan tuulta: Tarifa on surffaajien, purjelautailijoiden ja leijalautailijoiden mekka. Lajeihin on tarjolla runsaasti eritasoista opetusta ja olosuhteet ovat upeat niin opetteluun kuin harrastamiseenkin.
Surffaus on myös erinomainen penkkiurheilulaji. Lainelautailijoita ja leijailijoita voi seurata esimerkiksi El Chiringuito - tai Waikiki-rantaravintolan terassilta. Samalla voi ihailla Afrikan rannikon rosoisen vuoristoista profiilia, Gibraltarinsalmessa matelevia konttilaivoja tai auringon sulamista Atlantin autereiseen horisonttiin.
Terveellistä surffiruokaa
Surffaukseen liittyvä rento kulttuuri antaa kaupungille persoonallisen ja helposti lähestyttävän, mukavan kansainvälisen tunnelman. Harvassa Espanjan kaupungissa on esimerkiksi yhtä hyvin tarjolla kasvis- ja vegaaniruokaa tai tunnelmallisia smoothieaamiaisia. Aamulla kannattaa suunnata Café Azuliin, ja hyvää kasvisruokaa tarjoilee muun muassa Ecocenter Tarifa. Pohjois-Afrikan ja Andalusian fuusiota voi maistaa Mandrágora-ravintolassa.
Afrikka näkyy
Afrikan manner tuntuu tosiaan olevan kivenheiton päässä, ei pelkästään siksi että vuoret loimottavat massiivisina ja mystisinä näkökentässä. Myös Tarifan vanhankaupungin valkoiseksi kalkitut matalat talot ja mutkittelevat pikkukujat tuovat elävästi mieleen Marokon rannikkokaupungit. Ja jos inspiraatio iskee, on Tarifassa oma lauttaterminaalinsa, josta pääsee kätevästi käymään esimerkiksi Tangerissa Afrikan puolella.
Kaupunki on myös oivallinen tukikohta merisafareille. Kapeimmillaan vain 14 kilometrin levyinen Gibraltarin salmi ajaa valaat ja delfiinit tavallista tiheämmiksi laumoiksi. Meribiologien opastamilla vastuullisilla retkillä voi nähdä valaita vuoden ympäri.
Kuinka roomalaiset elivät
Vain parinkymmenen minuutin ajomatkan päässä Tarifasta sijaitsee koko Euroopan mittakaavassa ainutlaatuinen nähtävyys: muinaisen roomalaiskaupunki Baelo Claudian rauniot.
Kokonaisuus on poikkeuksellisen hyvin säilynyt, paremmin kuin Rooman Forum Romanum konsanaan. Kaupungin asemakaava on täysin hahmotettavissa. Temppelin upeat pilarit, kylpylän rakenteet ja lähes kokonainen teatteri antavat vaikuttavan havainnollisen kuvan elämästä lähes kaksi tuhatta vuotta sitten. Kalaöljyn valmistukseen käytetyt altaat muistuttavat kaupungin silloin keskeisestä elinkeinosta. Raunioiden yhteydessä on moderni ja kokemusta osaavasti syventävä museo.
LUETUIMMAT
LUETUIMMAT
Fokus Media Finland Oy
Hämeentie 153 C, 00560 Helsinki
Y-tunnus 2618356-2
Fokus Media Finland Oy
Hämeentie 153 C, 00560 Helsinki
Y-tunnus 2618356-2
Tämä sivusto käyttää evästeitä käytettävyyden parantamiseksi. Jatkamalla sivuston käyttöä hyväksyt myös evästeiden käyttämisen.