Anne Murto: ”Luonto on voimavara ja työ”

Henkilöt

Anne Murto: ”Luonto on voimavara ja työ”

Anne Murto on asunut Kuusamossa jo 25 vuotta. Luonto on hänelle elämän keskiössä hyvinvoinnin ja elämänilon lähteenä sekä työnä yrittäjänä.

JULKAISTU 17.12.2020 | TEKSTI Päivi Arvonen | KUVAT Päivi Arvonen

Syyskuun lopussa tuulessa on jo talven ja lumen tuoksua. Ruska on värjännyt Kuusamon luonnon hehkuvan keltaiseksi, oranssiksi ja punaiseksi niin lehtipuissa kuin metsän mättäissä. Anne Murto kääntää katseensa tuuleen, sulkee silmänsä ja vetää syvään henkeä.

”Kuusamon luonto on paratiisi! Näin kuulin ulkomaalaisten matkailijoiden sanovan täällä jo yli 20 vuotta sitten. Tämä on myös minun paratiisini.”

Anne Murto on juuri tullut kävelylenkiltä Oulangan kansallispuiston ja kuuluisan Pienen karhunkierroksen maisemista. Hän on asunut aivan kansallispuiston kupeessa jo useamman vuoden. Kotipihasta lähtee pitkospuureitti suon yli. Kodin ikkunoista näkyy erämaalampi jossa Anne ui päivittäin vuoden ympäri.

”Luonto ja etenkin erämaaluonto on minulle elintärkeää. Luonto ja kävelylenkit metsässä ovat elinvoimani peruspilari. On hienoa, että saan jakaa työni kautta luontoelämyksiä ihmisille ja auttaa ymmärtämään luonnon parantavan voiman”, Anne Murto sanoo.

Yrittäjyys ja luonto- ja hyvinvointimatkailu

Anne Murto on ollut yrittäjä lähes koko ikänsä. Tällä hetkellä hänellä on oma yritys, ja hän vastaa kahden korkeatasoisen Oulangan kansallispuiston kupeessa sijaitsevan huvilan vuokraustoiminnasta.

”Asiakkaat ovat aina vieraitani, eivät vain asiakkaita. Mahdollistan vieraille elämyksiä luonnossa ja tutustumista paikallisiin asukkaisiin ja kulttuuriin. Tarjoan heille luonnon luksusta.”

Elämykset voivat olla niin melontaa kuin koskenlaskuakin mutta myös marjastamista, sienestämistä paikallisten kanssa. Anne on jokaiselle vieraalle läsnä ja tarvittaessa lämmittää paljun, saunottaa tai opettaa saunavastojen tekoa.

”Joskus myös hullutellaan luonnossa kuten hypitään suolla mättäältä toiselle kylpytakissa tai maataan selällään sammalmättäillä ja katsellaan pilviä eli nautitaan pilviterapiasta.”

 

Anne Murto
Asiakkaina ovat etenkin italialaiset, hollantilaiset ja sveitsiläiset, jotka janoavat hyvinvointielämyksiä luonnossa ja joita kiinnostaa myös rajat ylittävä kulttuurimatkailu. Paanajärven kansallispuisto, Oulangan kansallispuiston puistopari Venäjän puolella on Annelle tärkeä luontokohde, jonne hän järjestää matkoja ryhmille.

Neljännesvuosisadassa Anne on ehtinyt myydä ja markkinoida valtavan määrän elämys- ja hyvinvointimatkoja Kuusamon luontoon lähinnä ulkomaalaisille asiakkaille. Wild Woman canoeing eli Villinaisten melonta Oulankajoella on hänelle rakas vuosittainen tapahtuma.

”Haaveenani olisi, että voisimme meloa Oulankajokea pitkin rajan yli Kuusamosta suoraan Paanajärvelle Vienan Karjalaan. Uskon, että saamme lupa-asiat järjestymään jos ei tässä niin seuraavassa elämässä.”

Joutsenten lento ja laulu

Annen ensikosketus Kuusamoon on kirjoitettu lehtijutuissa useasti.  Annella oli 90-luvulla oma PR-toimisto Helsingissä ja hän teki yhteistyötä muun muassa Kirsti Paakkasen kanssa.
”Lensimme Kirstin kanssa Kuusamoon työmatkalle lierihatut päässä ja verkkosukat jalassa. Meidät vietiin koskenlaskuun. Istuimme myöhemmin tulen äärellä rannalla ja näimme, miten parisataa joutsenta lehahti ilmaan. Se oli todella suuri elämys, joka teki meihin molempiin vaikutuksen.”

 

"Kun uskaltautuu elämän virtaan ja antaa virran viedä, asioita vain tapahtuu ja oikeita ihmisiä tulee eteen ja vastaan oikeaan aikaan.”

Vaikutuksen teki myös elämysmatkan järjestänyt yrittäjä. Anne Murto muutti Kuusamoon ja teki perheyrityksessä työtä luonto- ja elämysmatkailun parissa 20 vuotta.

”Miehen kanssa tiet kulkivat eri suuntiin. Mietin, mitä teen. Jäänkö tänne vai lähdenkö etelään, jossa tyttäreni Kata jo asui. Mietin myös, lähtisinkö töihin kynttiläntekijäksi Lintulan luostariin. ”

Tuolloin, nelisen vuotta sitten, Annelle tarjottiin mahdollisuutta ottaa hoitaakseen kahden loistavan huvilan vuokraustoiminta.

”Eteeni tuli täydellinen työ ja tartuin siihen. Kun uskaltautuu elämän virtaan ja antaa virran viedä, asioita vain tapahtuu ja oikeita ihmisiä tulee eteen ja vastaan oikeaan aikaan. ”

Joutsenia Anne kuuntelee ja katselee usein.

”Näin syksyllä pimeässä illassa ne laulavat yhteen kokoontuessaan ennen syysmuuttoa.”

Anne on päättänyt jäädä Kuusamoon.

”Olen vastannut luonnon kutsuun sillä työni täällä on niin merkityksellistä.”

Veljen kuolema opetti ajan rajallisuuden

Neljä vuotta sitten Annen pohtiessa asuinpaikkaansa elämässä oli muitakin isoja muutoksia. Hänen veljensä kuoli haimasyöpään 52-vuotiaana, yhdeksän kuukauden sairastamisen jälkeen.

”Veljeni kuolema vaikutti elämääni suuresti ja syvästi. Ennen kaikkea se opetti tajuamaan läheisten merkityksen, rakkaudellisuuden sekä kaiken rajallisuuden.”

Anne muistelee ajatelleensa usein, työelämän kiireisinä vuosina, että sitten joskus, kun hän ja kolme sisarustaan ovat eläkkeellä, on paljon yhteistä aikaa.

”Elämä on tässä ja nyt. Ei pitäisi koskaan miettiä, että sitten joskus tulevaisuudessa teen sitä ja tätä, pitäisi elää nyt.”

Kuolemaa Anne pitää yhtä luonnollisena elämän osana kuin syntymää. Hän muistaa myös mummonsa usein muistuttaneen virren 338 säkeistä ”päivä vain ja hetki kerrallansa” ja eläneen elämänsä niiden mukaisesti.

”Pyrin elämään niin, etten murehdi mennyttä tai tulevaa vaan elän tämän hetken täysipainoisesti ja että jokainen päivä olisi jollakin tavalla merkityksellinen. ”

Luonto auttoi myös surutyössä. Murheiden painaessa mieltä hän lähtee ulos.

”Laitan kengät jalkaan ja lähden luontoon. Kävelen niin kauan, että huonot ajatukset häviävät päästä ja tulee lohdullinen olo. Luonto auttaa niin monessa asiassa, se parantaa mutta myös ennaltaehkäisee.”

Anne Murto

Kuin nuori äiti

Luonnon lisäksi Annen maailman tärkein asia on 22-vuotias tytär Kata, jonka Anne sai 39-vuotiaana.

”Olen kiitollinen, että saan tämän ikäisenä olla 22-vuotiaan nuoren naisen äiti. Hän kysyy minulta usein, kuvittelenko olevani vielä kolmekymppinen.”

Tänä vuonna 61 täyttänyt Anne ei ajattele eläkkeelle jäämistä.

”Teen työtä niin kauan kuin Luoja suo ja saan pysyä terveenä. Haluan pysyä menossa mukana.”

Terveydestään Anne huolehtii erityisesti monipuolisella liikunnalla. Uimassa hän käy päivittäin lammessa, talvella avannossa. Lumen luonti on hänelle mieluista hyötyliikuntaa.

”Uskon, että jokainen ihminen voi paremmin, jos elää täysipainoista elämää ja suhtautuu elämään positiivisin mielin ja uteliaisuudella, intohimolla, kiitollisuudella ja nöyryydellä.  Olen kiitollinen elämästäni, kokemuksistani ja erityisesti ihanista ihmisistä, joita on tullut elämääni.”

Annen hyötyliikuntaan kuuluvat myös sienestys ja marjastus sekä soutuveneellä soutaminen.
”Nautin spontaaneista pienistä hetkistä kun vaikkapa ystäväni toiselta puolelta järveä soittaa ja kysyy lähdetäänkö kahville järvelle soutaen ja katsomaan lumpeenkukkia.”

Mukaan veneeseen naiset pakkaavat kahvia termospulloon ja omat kuksat. Tänä syksynä lumpeenkukkia oli paljon, arvioiden mukaan 7000.

Sielunmaisema ja terveysmetsä

Metsän ja luonnon parantava voima on Annen sydäntä lähellä oleva teema. Erityisellä intohimolla hän puhuu terveysmetsästä, joka on jo vakiintunut käsite.

”Erilaiset luontopaikat vaikuttavat ihmiseen ja edistävät terveyttä, tämän olen myös itse kokenut syvästi. Terveysmetsä pitäisi olla osa julkista terveydenhoitoa. ”

Suomalaisen luonnon erityisyyden Anne on työnsä kautta huomannut kiinnostavan enemmän ulkomailla kuin Suomessa.

”Tuntuu, että maailmalla niissä maissa, joissa villiä puhdasta luontoa ei enää ole, on oivallettu luonnon merkitys terveyden ja hyvinvoinnin lähteenä paremmin kuin meillä, jossa luonto on kaikkien saatavilla.”

Anne on järjestänyt Italiassa asuvan ystävänsä Eija Tarkiaisen kanssa useita matkoja Kuusamon luontoon italialaisille lääkäreille, jotka korostavat luonnossa liikkumisen ja  meditaation sekä puhtaan terveellisen ravinnon olevan avain pitkään elämään.

Luonnon tuhoutuminen ja tuhoaminen saa Annen mielen murheelliseksi.

”Koen tuskallisena kaivoshankkeet. Meillä on maailman puhtain luonto ja puhtaimmat vedet, mikä on maailmassa hyvin harvinaista. Kaivokset tuhoaisivat luontomme ikuisiksi ajoiksi.”

Järvimaisema oli Annelle myös lapsuuden sielunmaisema. Lapsuudenkoti oli järven rannalla Etelä-Pohjanmaalla Lehtimäellä. Nyt hän kokee elävänsä arjessaan samanlaista luontosuhdetta kuin lapsuudessa, jolloin kalastettiin, marjastettiin, uitiin järvessä, juostiin paljain varpain metsässä ja haettiin maitoa tonkalla naapurista

Anne lähti maalta pääkaupunkiseudulle 15-vuotiaana.

”Näin lehdessä ilmoituksen, jossa perhe Espoosta haki kotiapulaista. Halusin pois maalta ja minua innosti myös ilmoituksessa mainittu mahdollisuus mennä Tapiolaan iltalukioon.”

Matka jatkui työssä muodin parissa Mic Mac -myymälässä Helsingissä ja myöhemmin oman PR-toimiston kautta niin Helsingin, Pariisin, Lontoon, Tukholman kuin Washingtonin ja Los Angelesinkin kansainvälisiin tapahtumiin. Anne muistelee ovien tuolloin olleen avoinna kaikkialle.

”Sielunmaisemani löysin kuitenkin Kuusamosta ja rajan takaa Vienan Karjalasta.”

Mahtinaisia Kalevalan kankahilla

Aloittaessaan työnsä luontomatkailun parissa ulkomaalaisten asiakkaiden kanssa Kuusamossa Anne sai usein vastata kysymyksiin kansanperinteestä ja Kalevalasta, jonka moni matkailija tunsi.

”Etsiessäni vastauksia jouduin perehtymään mytologiaan ja kansanperinteeseen, josta olen oppinut paljon. Parhaimmat opettajani ovat olleet Vienan Karjalan tavalliset naiset.”

Matkat rajan taakse on mahdollistanut Kuusamon kansainvälinen raja-asema.

”Matkani lähes 20 vuoden aikana Vienan Karjalan kyliin ovat olleet mullistavia elämyksiä. Siellä Kalevalan runot heräsivät minulle eloon, sillä ne ovat siellä arkipäivää. Jokainen matka on kuin aikamatka Kalevalan maailmaan.”

Anne on Vienan matkoillaan kokenut kansanperinteen elävän arjessa.

”Jokainen osaa vahoja parannustaitoja tai loitsun tilanteeseen, jossa lyö pahasti varpaansa sekä luonnonlääkintää kuten vaikkapa pakurinpalan imeskelyn kurkkukipuun. Siellä koulujen seinillä on Kalevalan hahmoja ja jo päiväkodissa opetetaan Kalevalaa.”

Tuleva talvi näyttää vielä ulkomaalaisten matkailijoiden suhteen epävarmalta. Anne odottaa muiden matkailutoimijoiden kanssa Suomen siirtyvän matkailurajoituksissa EU-komission linjalle ja kotimaanmatkailun kasvavan Kuusamossa.

”Tällä hetkellä uskotaan tulevaisuuteen ja suunnitellaan kesän 2021 matkaohjelmia.”

Keväällä korona oli hyvä pysähdys.

”Olin entistä enemmän luonnossa. Metsä on hiljentymispaikkani, oma luostarini.”

Lue myös: Paola Suhonen: ”Haluan toteutttaa unelmani nyt”