Alkoholin jättänyt Marjo, 62: ”Monta vuotta on mennyt hukkaan”

HyvinvointiTerveys

Alkoholin jättänyt Marjo, 62: ”Monta vuotta on mennyt hukkaan”

Oma Aika arkisto | TEKSTI Oma Aika

Alkoholin jättänyt Marjo, 62: ”Monta vuotta on mennyt hukkaan”

Helsinkiläinen Marjo oli käyttänyt alkoholia useamman vuosikymmenen, kunnes sen käyttö riistäytyi käsistä eräänä juhannuksena. Sitten Marjo päätti lopettaa juomisen kokonaan.

Teksti Jarmo Aaltonen

Kuva Fotolia

Helsinkiläinen Marjo, 62 osallistui viime syksynä yli 55-vuotiaille tarkoitetulle Uusi alku -elämäntaparemonttikurssille. Kalliolan setlementin vetämillä kolmen kuukauden kursseilla tavoitellaan elämäntapaa, jota alkoholi ei hallitse.

”Olin käyttänyt alkoholia useamman vuosikymmenen, mutta se kulminoitui viime juhannukseen. Tuli otettua niin paljon, että piti hakeutua huonon olon vuoksi terveyskeskukseen. Siellä päihdetyöntekijä kertoi tällaisesta ryhmästä.

Ryhmässä annettiin myös mahdollisuus opetella käyttämään alkoholia kohtuullisesti, mutta minulle oli helpompaa tehdä se ratkaisu, että haluan lopettaa kokonaan. Olin aikaisemmin ollut erilaisissa AA-kerhoissa, mutta tämä tuntui omemmalta, vaikka aluksi jännittikin.

Lue myös: Päihdeprofessori: Alkoholista ei ole mitään hyötyä

”Nyt on enempi elossa”

Kun ohjelmaa oli melkein joka päivä, mietin, että olenko tarpeeksi yhteisöllinen ihminen, mutta siihen hurahti reilussa kuukaudessa. Silloin jo alettiin puhua, että mitä sitten kun kurssi loppuu. Tapaamisia onkin jatkettu kurssin jälkeen noin kerran kuussa. Meillä on ollut tosi helppoa avautua ja kertoa vaikeistakin asioista toisillemme.

Ennen sitä oli vähän niin kuin horroksessa, kun oli aina vähän kankkusta päällä ja töhnäinen olo. Nyt on pirteämpi mieli – on kuin olisi enemmän elossa! Aloitin joulun kieppeillä sauvakävelyn, kun sitä kurssilla opetettiin ja olen hankkinut myös kuntosalikortin. Nekin laitteet käytiin kurssilla läpi ohjaajan opastuksella.

Nyt jaksaa enemmän eikä ole mitään rajoituksia: voi koska tahansa hypätä auton rattiin ja käydä vaikka kylässä. Nyt vähän kaduttaa, että näin monta vuotta on mennyt alkoholin vuoksi hukkaan, mutta parempi myöhään kuin ei milloinkaan.”

Lue myös:

Alkoholismin varjossa varttunut Merja: ”Olin alkoholisti-isäni pahin vastus”

Nämä tekijät vaikuttavat krapulasi kovuuteen

Marko Kulmala: ”Alkoholisti ei kohtaa totuutta”