Älä matkusta Englantiin vaan Etelä-Savoon – 7 upeaa kohdetta

LähikohteetMatkat

Älä matkusta Englantiin vaan Etelä-Savoon – 7 upeaa kohdetta

Oma Aika arkisto | TEKSTI Oma Aika

Älä matkusta Englantiin vaan Etelä-Savoon – 7 upeaa kohdetta

Pappiloiden pitopöytiä, peltomaisemia, puutarhoja ja iltapäiväteetä… Etelä-Savo on Suomen vastine Englannin pittoreskeille nummimaille.

Maalaisromantiikkaa Tertin Kartanossa

– Tervetuloa flaneeraamaan Tertin pihoihin ja puutarhoihin! raikaa kuulokkeista, kun kävelen Tertin Kartanon pihamaalla audio-oppaan neuvojen mukaan.

Hiekkatie rohisee askelteni alla, viljapellot värisevät tuulessa ja aurinko porottaa humalapylväiden yllä, kun lähestyn Isosta-Britanniasta inspiraation saanutta walled gardenia, korkean kivimuurin ympäröimää puutarhaa.

Tertti ei ole ainoastaan historiallinen ravintola-hotelli, vaan elämys. Pylkkäsen suvulle yli vuosisadan kuuluneella tilalla vallitsee hyvänsuopa maalaisromantiikan tuntu.

Kesäsunnuntaisin Tertin puutarhaan järjestetään opastettuja kierroksia, mutta omaan tahtiin audio-oppaan kanssa kiertäminen sopii minulle. Puutarhan ihastelun jälkeen palaan viljavan pellon ohi takaisin pihapiiriin – on kahvitauon aika.

– Katsokaa kauneutta laihosta laariin, audioystäväni opastaa. Ja minähän katson.

Tertin Kartano, Kuopiontie, Mikkeli, tertinkartano.fi

Herraskainen Kenkävero

Pappilat ovat iso osa suomalaisen pitokulttuurin perinnettä, ja Kenkäverossa tämä perinne on yhä voimissaan. Päärakennuksen saliin katettu noutopöytä notkuu perinneruokia, ja kahvilasta löytyy ainakin seitsemää eri sorttia, kuten vanhaan tapaan kuuluu.

Tarinan mukaan Kenkävero on saanut nimensä siitä, että talonpojilla oli tapana laittaa kenkänsä jalkaan ennen jumalanpalvelusta ja ottaa ne taas pois kotimatkan ajaksi. Kengät olivat kallista tavaraa, eikä niiden haluttu kuluvan!

Vuonna 1969 pappilan asukkaat muuttivat kaupunkiin, ja rakennukset rappeutuivat. 1980-luvulla Kenkäveroa alettiin kunnostaa ja nyt pihapiiristä löytyy designkauppoja ja leipomo.

Pitopöydän antimista voi nauttia vaaleanpunaisen päärakennuksen ruokasaleissa tai terassilla. Näkymä antaa pieneen puutarhaan. Kuumana kesäpäivänä on helppo kuvitella, kuinka herrasväki on nauttinut täällä virvokkeitaan.

Kenkävero, Pursialankatu 6, Mikkeli,

Lue myös: Yllättävä roadtrip-kohde: Etelä-Ruotsin idyllinen Småland

Sahanlahti on kulinaristin kohde

Sahanlahden valtti on ruoka: huippukokki Markus Maulavirran ideoima menu ja antaumuksella työtään tekevän henkilökunnan panos maistuu jokaisessa suupalassa. Tunnelma aurinkoisessa ruokasalissa on keveä, vaikka elämä yli 250-vuotisessa, entisessä sahayhdyskunnassa on välillä ollut myös rankkaa.

Lounaan jälkeen kävelen hetken historiallisella pihamaalla ja istahdan sitten ihailemaan kimaltelevaa Saimaata. Lopuksi piipahdan pienessä pihamuseossa, joka esittelee Sahanlahdessa asumista 1900-luvun alkuvuosikymmeninä. Hämyisessä museossa on talonpoikainen tuntu.

Sahanlahden rakennukset ehtivät olla ennen omistajanvaihdosta muutaman vuoden heitteillä. Nyt päärakennus terasseineen, hotellirakennus ja rantasaunat ovat priimakunnossa. Sahanlahti onkin palkittu paitsi lähiruoan käytöstä, myös vierasvenesatamasta – kesäisin Sahanlahdesta saattaakin olla vaikea löytää venepaikkaa.

Sahanlahti Resort, Lietvedentie 830, Puumala, sahanlahtiresort.fi

Hurmaava Hotelli Punkaharju

Hotelli Punkaharju kohoaa komeana ylämäkeen viettävän, punarunkoisten mäntyjen reunustaman tien päässä. Vaaleanpunainen kartano näyttää niin houkuttelevalta, että on matkalaisen onni, että hotelli on yhä toiminnassa.

Hotelli Punkaharju onkin Suomen vanhin yhä vieraita vastaanottava majoitusliike. Vuonna 1845 keisari Nikolai I määräsi harjulle rakennettavaksi metsänvartijan talon, joka majoitti myös matkailijoita. Nyt hotellin omistaa huippumallinakin tunnettu Saimi Hoyer. Museoviraston suojeleman kartanohotelli on kunnostettu ja sisustettu varman tyylitietoisesti, juuret vahvasti skandinaavisessa designissa.

Kesäisin Hotelli Punkaharjussa järjestetään erilaisia joogatapahtumia ja Saimaan-risteilyjä. Kiikkutuolien täyttämä terassi taas tarjoaa mukavan lepohetken maittavan lounasbuffetin jälkeen. Niin seesteistä, niin hurmaavaa!

Hotelli Punkaharju, Harjutie 596, Punkaharju, hotellipunkaharju.fi

Lue myös: Älä majoitu hotelliin – upeat ranskalaiset majatalot vievät sydämen

Järvisydämessä sykkii eteläsavolainen sydän

Nyt ollaan Pekka Lipposen ja Kalle-Kustaa Korkin mailla – ja samalla keskellä eteläsavolaista kylpylä- ja saunakeidasta.

Pekka Lipponen on nimimerkki Outsiderin eli eteläsavolaisen Aarne Haapakosken luoma hahmo, jonka esikuvana toimi Rantasalmen apteekkari, eräs Järvisydämen rengeistä tietää kertoa. Nyt Lipponen ja Kalle-Kustaa Korkki seikkailevat Järvisydämen kesäteatterin lavoilla.

Vaikka Järvisydämessä tunnetaan tienoon tarinat, on täällä viime vuosina panostettu kehitykseen. Tästä on osoituksena uutuuttaan hohtava, rantapoukamaan vastikään valmistunut Järvikylpylä. Kylpylän lisäksi Järvisydämestä löytyy hotelli, baari ja ravintola.

Ennen kylpylässä vierailua piipahdan kurkkaamassa Savolaista saunamualimaa, jossa savusauna lämpiää perinteisin menetelmin. Savun tuoksu tunkeutuu sieraimiin hämärässä sauna-aitassa: vanhan maailman henki täydentää Järvisydämen moderneja palveluita.

Hotel & Spa Resort Järvisydän, Porosalmentie 313, Rantasalmi,

TeaHouse of Wehmais: teehetki herttuatar Annan tyyliin

– Pistetään skonssit uuniin, kun tulet! kuuluu puhelimen toisesta päästä, kun soitan teehuoneelle tiedustellakseni pöytävarausta iltapäiväteelle. Ympärilläni Suomen suvi on parhaimmillaan:

sininen taivas kattaa loivasti kumpuilevia viljamaita, silloin tällöin tiheä metsikkö varjostaa asfalttitietä.

Aluksi teehuoneessa on hiljaista, mutta pian asiakkaita alkaa saapua ja skonssitilauksia virrata. Sitten skonssien kypsymisestä ilmoittava ajastin piippaa, keittiön ovi narahtaa ja eteeni kannetaan teekannu ja komea, oikeaoppisesti kolmikerroksinen herkkuvati.

Otan mukavan asennon ja nautin ihanista mauista. Ne vievät minut muistoissani aikaan, jolloin asuin iltapäiväteen synnyinmailla Isossa-Britanniassa. Unohdan, että ympärilleni eivät nyt levittäydy usvaiset nummet vaan eteläsavolaiset, Saimaan sinen puhkomat vilja- ja metsämaat.

TeaHouse of Wehmais, Pieksämäentie 234, Juva,

Lue myös: 5 edullista vinkkiä Suomen kesään

Lupsakka Kyytselän Jäätelö

Ensimmäisenä ei tule mieleen etsiä jäätelöä Savon siimeksestä, mutta miksikäs ei: Etelä-Savossa ajellessa metsät antavat usein tilaa lehmälaitumille, joilta riittää maitoa jäätelötehtaankin tarpeisiin.

Kymmenen vuotta sitten perustettu Kyytselän Jäätelö saa maitonsa naapuritilalta; ennen maito tuli omasta takaa. Naapurista saadaan myös omenoita omenajäätelön valmistukseen. Vain suklaa- ja viskijäätelöiden raaka-aineet tulevat ulkomailta.

Entä kuinka jäätelökauppa Savossa käy?

– Siinä missä siät sallivat, kuuluu verkkainen vastaus. Vaikka olen savolainen, menee hetki ennen kuin ymmärrän kauppiaan tarkoittaneen säätä, ei sikoja.

Astun naureskellen pihamaalle, missä traktori pyyhältää kolisten ohi. Aurinko paistaa, ja jäätelö viilentää mukavasti. Isäntä tervehtii kuistiltaan ja jää turisemaan hetkeksi. Etelä-Savossa ollaan lupsakan tuttavallisia – kuin englantilaisessa pikkukylässä!

Kyytselän Jäätelö, Läänänmäentie 145, Virtasalmi,

Lue myös: Vaiheikasta historiaa ja kodikasta tunnelmaa – Tältä näyttää loviisalainen Kuninkaanlammen talo

Muita Etelä-Savon nähtävyyksiä

Olavinlinna. Olavinlinnan rakentaminen aloitettiin vuonna 1475 strategisesti tärkeän Savon turvaamiseksi. Kalliosaaresta kohoava linna oli usein hyökkäysten kohteena, kunnes joutui 1700-luvulla antautumaan venäläisille piirittäjille. Oopperajuhlien perinteen aloitti Aino Ackté vuonna 1912.

Valamon ortodoksiluostari. Tunnettu luostari Heinävedellä kutsuu matkalaisia hiljentymään. Valamossa voi tutustua vaikkapa ikonimaalaukseen. Kesäpäivän vierailupaketti maksaa 20 euroa ja sisältää opastetun kierroksen, lounaan ja sisäänpääsyn näyttelyihin. Luostarissa voi yöpyä 40 eurolla.

Päämajamuseo. Mikkeli on toiminut päämajana kaikissa Suomen itsenäisyysajan sodissa. Vierailu Päämajamuseossa maksaa 6 euroa.

Taidekeskus Salmela. Mäntyharjun Salmelassa on esillä nykytaidetta vanhoilta tekijöiltä ja uusilta lupauksilta. Historiallisessa miljöössä voi nauttia myös musiikkiesityksistä ja lounastaa.

Lue myös:

Näin löytyy halpa lomamatka kesälle 2017

Montenegro – matka henkeäsalpaavan täydellisiin maisemiin

Reykjavik tarjoaa poikkeuksellista eksotiikkaa – katso parhaat matkavinkit!