Aikuisessa suhteessa

Tunteet

Aikuisessa suhteessa

Kypsässä iässä rakkauskin on usein kypsää. Pikkuasioista ei riidellä vaan vaalitaan hyvää. Choko ja Osmo kertovat parisuhteensa reseptin.

JULKAISTU 1.2.2021 | TEKSTI Terhi Friman | KUVAT Rami Marjamäki

Choko Barlay-Jäkkö, 57 ja Osmo Jäkkö, 67 tajusivat nelisentoista vuotta sitten, että kumpikaan ei ollut koskaan ollut naimisissa. He olivat seurustelleet pari vuotta ja asuivat eri maissa. He hyppäsivät polkupyörien päälle, ajoivat maistraattiin ja menivät naimisiin.

Sormukset ostettiin muutamaa viikkoa myöhemmin, mutta niitä ei ole käytetty kuin joskus harvoin.

Hääpäivän aikaan elettiin heinäkuuta vuonna 2006. Choko asui ja työskenteli Tunisiassa, Osmo Suomessa. Vuotta myöhemmin juuri Suomeen muuttanut Choko pahoitti mielensä, kun mies ei muistanut ensimmäistä hääpäivää. Miksi mies ei juhli hääpäivää, olihan Choko muuttanut Suomeen juuri hänen takiaan?

”En vain osaa pitää mielessäni merkkipäiviä”, Osmo selvittää.

”Hyväksyin asian”, Choko nauraa.

Pikkujutuista viis

Osmo ja Choko viihtyvät hyvin yhdessä, eivätkä halua pilata mukavaa elämää takertumalla pikkujuttuihin. Choko on puunaaja, joka tykkää pitää paikat siisteinä. Osmo puolestaan on kädentaitaja ja haluaa, että tavaroilla on paikkansa. Erilaisuus on rikkaus.

Asioista selvitään puhumalla. Pariskunnan yhteinen kieli on suomi. Heillä on pieni rivitaloasunto Tampereella. Ruovedellä heillä on vanha torppa, jota he kunnostavat yhteisiä eläkepäiviä varten. Talo ennätti olla 10 vuotta kylmillään, joten puuhakas pariskunta saa touhuta talonsa hyväksi vielä pitkään.

Neljä vuotta sitten eläköitynyt Osmo tykkää nikkaroida, Choko kasvattaa pihassa marjoja, vihanneksia ja kukkia.

”Kun Chokolla on stressiä, hän tarttuu kirveeseen”, nauraa Osmo.

Choko nyökyttelee vieressä, että halonhakkuu kuuluu hänen lempiharrastuksiinsa.

aikuisessa suhteessa

Choko ja Osmo Jäkkö kunnostavat vanhaa torppaa eläkepäiviä varten.

Osmon kanssa on hyvä

Choko ja Osmo tapasivat kansainvälisellä kirjeenvaihtopalstalla 16 vuotta sitten. Choko kirjautui sinne löytääkseen ystäviä, Osmo puolestaan halusi harjoitella englantia. Choko asui Tunisiassa, missä hän oli töissä Afrikan kehityspankissa. Osmo eli Suomessa ja työskenteli koulutuksen parissa.

Osmo matkusti Tunisiaan tapaamaan Chokoa, ja pariskunta rakastui. He reissasivat muutaman vuoden kahden maan väliä. Choko tutustui neljään vuodenaikaan ja Suomen ilmastoon.

Kaikki oli muuttunut. Choko ikävoi aina Tunisiassa Osmoa ja odotti tapaamisia innolla.

”Pomoni kyseli, että onko Osmo tulossa Tunisiaan vai oletko sinä menossa Suomeen. Hän huomasi, että olin hyvällä tuulella”, Choko muistelee.

Vuonna 2007 hän irtisanoi itsensä, muutti Suomeen ja opiskeli kielen. Pomo sanoi afrikkalaisnaiselle, että jos hän ei tuntisi Osmoa, hän ihmettelisi päätöstä.

Choko halusi kokeilla työelämässä jotakin uutta, ja tekee nyt omasta halustaan pätkätyötä leipomoissa ja keittiöillä. Ahkera nainen ei ole ollut työttömänä ja on oppinut suomen kielen hyvin.

Välillä Choko muutti Yhdysvaltoihin töihin ja teki samalla ”mummuhommia”. Hänellä on Yhdysvalloissa kaksi lasta ja viisi lastenlasta – yksi Chokon lapsista asuu Kanadassa. Osmokin oleskeli välillä Yhdysvalloissa, mutta pariskunta joutui silti olemaan myös erossa pitkiä aikoja.

”Ikävöin Osmoa ja päätin muuttaa pysyvästi Suomeen. Myin kaiken omaisuuteni ja ajattelin, että Suomi on nyt kotimaani.”

Samat arvot yhdistävät

Choko on lähtöisin Sierra Leonesta. Hän on perheensä yhdestoista lapsi. Isä kuoli samana vuonna, kun Choko syntyi – hänen etunimensä tarkoittaa ”viimeistä lasta”.

Viisivuotiaana hän muutti Liberiaan, sieltä Norsunluurannikolle, sitten Keniaan ja takaisin Norsunluurannikolle ja lopuksi Ranskan kautta Tunisiaan. Työnantaja, Afrikan kehityspankki, tuki lasten kouluttamista ja he opiskelivat Amerikassa.

Osmo puolestaan on lähtöisin Lahdesta ja on asunut Suomessa monella paikkakunnalla. Hän on tehnyt monenlaisia töitä ensin lukuisissa kädentaitajan ammateissa ja lopulta opettajakoulutuksen jälkeen koulutuksen parissa. Hänellä on yksi aikuinen poika.

Choko kiittelee sitä, että Osmoon voi luottaa. Osmo arvostaa Chokon mutkatonta elämänasennetta. Yhdessä oleminen on helppoa. Elämänarvot ovat samalaiset: kumpikaan ei ole materialisti eikä esimerkiksi Jäminkipohjan taloa laiteta rahalla. Choko ostaa vaatteita paljon kirpputorilta, Osmo ostaa vaatteita harvoin ja käyttää ne loppuun.

”Tykkään syödä kalaa ja lihaa, Osmo on kasvissyöjä”, Choko selvittää.

Osmo ja Choko ovat sienestäjiä. Kun haperot ja tatit nousevat metsiin, Osmo innostuu kokkaamaan. Choko tykkää laittaa ruokaa ja hän keskustelee suomalaisista marjoista ja sienistä varsin sujuvasti.

Chokon perhe on hyvin kansainvälinen ja monikielinen. Lapsenlapset ovat omaksuneet Osmolta myös suomen kielen sanoja. Kulttuurierot ovat olemassa muttei niistä ole tehty suurempaa numeroa. Osmo arvelee, että kulttuurieroja tulisi kenen tahansa kanssa.

”Tausta ei vaikuta kovin paljoa, kun yhdessä on hyvä ja helppo olla.”

Juttu on julkaistu alunperin Oma Aika -lehdessä 1/2021
Tilaa Oma Aika -lehti tarjoushintaan (7 kk vain 39€) tästä

Lue myös: Olemme toisillemme oikeat