8 vinkkiä kesäiseen Helsinkiin

LähikohteetMatkat

8 vinkkiä kesäiseen Helsinkiin

Oma Aika arkisto | TEKSTI Oma Aika

8 vinkkiä kesäiseen Helsinkiin

Kesä tuo esiin pääkaupungin parhaat puolet: raikkaan meriluonnon, hurmaavan historian sekä vilkkaan ja virkistävän kaupunkikulttuurin.

teksti marko pasanen

kuvat riitta sourander

1. Etelän upeat rannat

Etelä-Helsingin rantaviiva tarjoaa ainutlaatuiset kävelymaisemat Kaivopuistosta Merisataman kautta aina Hernesaareen asti. Kävelyretken voi aloittaa Café Ursulasta, siirtyä siitä trendikkääseen ravintola Mattolaituriin ja suositun Carusel-kahvilaravintolan kautta Eiranrannan terassiravintola Birgittaan. Matkalle mahtuu merta, puistoa, purjeveneitä, kalliosaaria, hiekkarantaa ja kaupungin kauneimpiin lukeutuvien kaupunginosien historiallista arkkitehtuuria.

2. Kauppatorilta Hietalahden hallille

Kauppatorin tuntumassa on muutakin nähtävää ja koettavaa kuin tuomiokirkko ja Uspenskin katedraali: vastikään kunnostettu Vanha Kauppahalli, Katajanokan rantamakasiinit trendikkäine kahviloineen, ravintolana toimiva majakkalaiva ja satamaa hallitseva maailmanpyörä, josta näkee halutessaan koko kaupungin kerralla.

Kauppatorilta lähtevät myös vesibussit nähtävyysreiteilleen. Mutta jalankin voi nähtävyyksistä nauttia. Yksi kaupungin upeimmista kävelyreiteistä vie Kauppatorilta pitkin kuhisevaa Esplanadin puistoa kauniille Bulevardille ja siitä aina Hietalahdentorille. Siellä erityisesti viikonlopun vetonaulana toimii kaupungin suurin taivasalla toimiva kirpputori. Hietalahdentorilla on oma, yli satavuotias kauppahalli, jonka tarjonta painottuu kulinaarisiin herkkuihin.

Lue myös: 18 kiinnostavaa sisustusliikettä Suomessa

3. Ruokakulttuuria kädestä suuhun

Katuruoka on päivän sana, ja ravintolapäivinä Helsinki muuttuu kaupungin kokoiseksi katuravintolaksi. Ravintolapäivät voi tarkistaa osoitteesta: Restaurant Day.

Kesäkuussa Musiikkitaloa ympäröivän alueen valtaa Taste of Helsinki -festivaali, joka tuo gourmet-herkut kirjaimellisesti käden ulottuville. Pidemmän aikavälin syvänä ruokatrendinä on suomalaisuus, jota edustavat esimerkiksi ravintolat Ask, Spis ja Juuri. Suomalainen ruoka perustuu puhtaisiin paikallisiin raaka-aineisiin ja ammentaa inspiraatiota perinteisistäkin resepteistä. Varaukset kannattaa tehdä hyvissä ajoin.

4. Kovaa kuin Kallio

Keskustan turistikatuja karheampaa kaupunkikulttuuria löytyy pitkänsillan pohjoispuolelta erityisesti Kalliosta. Opastettujakin kierroksia urbaaniviidakkoon löytyy: katso Kallion Kulttuuriverkosto.

Sörnäisten rannassa Suvilahden vanhan kaasulaitoksen alueella vaikuttaa mm. Cirko-sirkuskeskus. Samassa miljöössä vietetään elokuun puolivälissä huippusuosittua Flow-festivaalia.

Suvilahden viereen historiallisen tukkutorin alueelle on kertynyt kiintoisia ravintoloita ja myymälöitä. Katso Teurastamo.

Hakaniemen työväentalon tuntumaan Säästöpankinrantaan on avattu tasokas, meressä kelluva 170-paikkainen Meripaviljonki-panoraamaravintola, jonka kala- ja äyriäispainotteinen à la carte -ruokalista on tarjolla ympäri vuoden lounaasta illalliseen. Helsingin Työväenyhdistyksen omistamaan Meripaviljonkiin voi tulla myös veneellä.

Helsinki kesällä

5. Suvena Suomenlinnaan

Unescon maailmanperintöön kuuluva Suomenlinna on Helsingin-kävijän pakollinen kohde. Kauppatorilta lyhyen lauttamatkan päässä sijaitseva linnakesaari tarjoaa yli vuosisatoja upeasti säilytettyä Suomen historiaa keskellä puutarhamaista puistoidylliä. Saareen voi tutustua opastetulla kierroksella tai vapaasti kävellen. Linnoitushistorian lisäksi tarjolla on koko joukko ravintoloita, kahviloita ja museoita.

Lue myös: Persoonallinen Pori vie matkailijan sydämen

6. Ostoksille kuivin jaloin

Isoin osa shoppailu-Helsinkiä on katettu, jos jaksaa vaeltaa Kauppatorin ja Stockmannin tavaratalon välissä kulkevat palat Pohjois-Esplanadia ja Aleksanterinkatua. Yksilöllisempää ja erikoisempaa ostettavaa tarjoaa mm. Design District -nimike, joka kokoaa alleen eteläisen Helsingin kiinnostavimmat putiikit muotoilun, muodin ja luovien ideoiden alalta.

Helsinki kesällä

7. Kulttuurista toiseen

Elokuun loppupuoliskolla kaupungin kulttuuritarjontaa dominoi Helsingin Juhlaviikot. Festivaali kokoaa tunnelmallisille estradeille tämän hetken kiinnostavimpia esiintyjiä ja taiteilijoita kaikkialta maailmasta.

Helsinki kesällä

8. Kokeile design-hotellia

Vaihtoehtoina perushotelleille voi tutustua Bulevardilla sijaitsevaan Klaus K -hotelliin. Vertti Kiven sisustamat yksilölliset huoneet ovat elegantteja ja aamiainen mainio.

Hietalahdentorin läheltä löytyy hienoon jugend-linnaan kunnostettu GLO Art. Kauppatoria lähinnä sijaitsee tasokas Haven, ja Esplanadin tuntumassa perheomisteinen boutiquehotelli Rivoli Jardin.

Juttu on alunperin julkaistu Oma Aika-lehdessä 6/2015.

Lue myös:

Pyöräily on parasta Helsingissä – tässä 4 vinkkiä

Höyrylaivoja ja lihapiirakoita – Lappeenrannan kesä on kokemisen arvoinen

6 täsmävinkkiä asuntomessuille Mikkeliin

Vietä kesäpäivä Tampereella – kolme tärppiä