7 vinkkiä – Näin löydät erilaisen Algarven

EurooppaMatkat

7 vinkkiä – Näin löydät erilaisen Algarven

Oma Aika arkisto | TEKSTI Oma Aika

7 vinkkiä – Näin löydät erilaisen Algarven

Portugalin Algarvessa löydät turistikeskusten ulkopuolelta toisen maailman. Patikoit jyhkeässä luonnossa. Nautit elämyksistä hedelmätarhoilla, Cliff Richardin viinitilalla ja kylpylässä.

Mette Rou Lund teksti ja kuvat

1. Kaksi kaunista patikointireittiä

Rota Vicentinan reitti on Portugalin versio Espanjan kuuluisasta Camino de Santiagon pyhiinvaellusreitistä. Reitin voi kulkea ilmaiseksi. Sen varrella ei ole luostareita, mutta syömään ja yöpymään pääsee kodikkaissa majataloissa, jotka sijaitsevat kylissä ja pikkukaupungeissa.

Kävelin pätkän Costa Vicentinaa. Suurimmat haasteet olivat, että osa matkasta piti kävellä hiekassa ja ihmiset ohittelivat jatkuvasti. Sää oli melko kuuma, vaikka oli vasta huhtikuun loppu.

Reittiä koristivat jyrkät kalliot, puhtaat rannat ja upea violettien, punaisten ja keltaisten kukkien tuoksuva meri. Toisinaan näin vilahduksen haikaroista, joita pesi läheisillä kallioilla.

Toinen suositeltava reitti on The Seven Hanging Valleys Walk. Sen voi aloittaa esimerkiksi kuuluisan jalkapalloilija Luís Figon omistamalta mukavalta Suites Alba -hotellilta. Hotellilta kävelee noin tunnissa Benagilin kylään.

Matkalla voi ihastella tyypillistä algarvelaista maisemaa: jyrkkiä kallioita, valkoista hiekkaa ja kirkkaansinistä merta. Reitti on keskivaikea eikä sovi liikuntarajoitteisille. Reilun 11 kilometrin reitin kävelee noin kuudessa tunnissa kokonaan.

Lisää tietoa: rotavicentina.com

2. Ostereita luonnonpuistossa

Veneellä voit lähteä saarella sijaitsevaan Rio Formosan luonnonpuistoon. Siellä voit tutustua myös osterinviljelyyn.

Vuorovesi määrittää ahkerien osterinviljelijöiden työajat, ja osterintoukat tuodaan Ranskasta saakka. Määränpääksi kannattaa ottaa pieni Culatran saari, jossa on vain 1100 asukasta.

Paikallisen kalaravintolan yksinkertainen ruoka on tuoretta, edullista ja valtavan hyvää.

Pakkaa retkelle uimapuku, sillä saarella on kaunis ja melko hiljainen ranta.

3. Jeeppiajelulle appelsiinilehtoon

Maaseudun hedelmällistä ja mäkistä maastoa voi tutkailla maasturin kyydistä. Paikallinen kuljettaja johdattaa parhaille paikoille.

Appelsiinit, persikat, mandariinit ja johanneksenleipäpuut levittäytyvät ympäriinsä, ja hedelmiä voi poimia suoraan puusta. Rosmariinia tai muita luonnonvaraisia yrttejä puristelemalla ympärille leviää ihana tuoksu.

Kun auto ylittää kuhmuraisia kukkuloita ja loiskuttelee lampien yli, kannattaa pitää penkistä kiinni.

Maasturiajelun voi varata Portitours-järjestäjältä sähköpostitse: portitours@portitours.pt.

4. Kartanohotellissa majoitut kuin kuninkaallinen

Portugalissa on mahdollista asua palatsissa ilman, että tarvitsee maksaa itseään kipeäksi. Maassa on yli 40 pousadaa, yksityistä kartanohotellia, jotka on perustettu historiallisiin rakennuksiin ja kauniisiin maisemiin.

Pousada de Estoi -kartanohotellissa romanttiset kattomaalaukset ja puutarhan upeat patsaat viestivät kuninkaallista tunnelmaa. Modernit huoneet ovat isoja – ja kylpyammeet lähes yhtä isoja. Turistisesonkina huone maksaa noin 140 euroa yöltä.

Pousada de Estoin tunnelma on rauhallinen. Aamiaisella voi nauttia muun muassa tomaattimarmeladia, tuoreita appelsiineja ja erilaisia hunajalaatuja.

Hotellissa saa halutessaan Kleopatrallekin sopivaa hemmottelua, sillä Magic Back to Egypt -hoito sisältää maitokylvyn ja teerituaalin hotellihuoneessa, sekä myöhemmin Yin & Yang -hieronnan Magic Spassa. Hinnat ovat lähes Suomen tasoa.

Läheisessä Estoin kylässä sijaitsevasta Canastran putiikista voi ostaa paikallisia erikoisuuksia ja aluetta käsitteleviä kirjoja kohtuuhintaan.

Lisää tietoa: Pestana.com/pt/hotel/pousada-estoi

5. Punaviiniä Cliff Richardin viinitilalla

Sir Cliff Richardin Adega do Cantor -viinitila sijaitsee Guiassa, muutama kilometri luoteeseen Albufeiran keskustasta. Laulaja saattaa hyvin olla paikalla. Tarina kertoo, että kerran hän piiloutui itseään kuvaavan pahvihahmon taakse ja ponkaisi esiin, kun vieraat ilmestyivät. Punaviiniä kannattaa maistella.

Lisää tietoa: winesvidanova.com

6. Kenkiä, korkkituotteita ja viikunakakkua

Portugalissa näyttää siltä, että korkkia voi käyttää materiaalina aivan kaikkeen: kenkiin, laukkuihin tai tablettisuojuksiin. Jos korkki ei miellytä silmää, voi etsiä kauniita filigraanikoruja, nahkatavaroita tai paikallisia erikoisuuksia, kuten viikunakakkua, manteleita, appelsiininkukkahunajaa tai medronho’ta, joka on mansikkapuun hedelmistä tehty snapsi.

Hyvä ostospaikka on esimerkiksi Loulén lauantaimarkkinat tai pienten kylien torit, joiden poikki saattaa vahingossa oikaista.

Kenkien tuotannolla on suuri merkitys Portugalin taloudelle, ja maa on tunnettu myös luksusbrändien nahkatuotteista. Lissabonin ulkopuolella voi vierailla Euroopan suurimassa outlet-myymälässä, Freeportissa, joka myy esimerkiksi Burberryä, Escadaa, Versacea ja Dolce & Gabbanaa.

Lisää tietoa: freeport.pt

7. Syö simpukoita ja kakkuja

Tuore kala ja simpukat ovat parasta portugalilaista ruokaa. Kokeile jälkiruoaksi appelsiinikakkua tai pieniä ja hienoja pastel de nata -kermakakkusia. Parasta on kuitenkin pyytää lautasellinen vastapoimittuja appelsiineja lohkoiksi leikattuina. Yksinkertaista, paikallista ja hyvää.

Atlantin rannikko on Algarvessa karu ja upea. Sitä pääset näkemään muun muassa Seven Hanging Valleys Walk -vaellusreitillä.Kaikki tiet johtavat Culatran saarelle.Maasturiajelun kuski voi johdattaa hedelmäpuille hakemaan maistiaisia.Pousada de Estoin romanttisessa puistossa tuntuu kuin jostain voisi koska tahansa tupsahtaa kruunupää.Adega do Cantorissa maistellaan viiniä mukavissa näkymissä, suojassa paahtavalta auringolta.Portugalin lipun vihreä väri kuvaa toivoa ja punainen vallankumousta. Lipun pallokuvio kuvastaa maan merenkulkuperinteitä.Portugalin kuuluisin leivos, pastel de nata, ei ehkä näytä kummoiselta, mutta raikas voitaikinakakkunen maistuu ihanalta varsinkin samppanjan kera.