7 syksyn uutuuskirjaa, joiden kanssa haluat vain käpertyä viltin alle

Ilmiöt

7 syksyn uutuuskirjaa, joiden kanssa haluat vain käpertyä viltin alle

Oma Aika arkisto | TEKSTI Oma Aika

7 syksyn uutuuskirjaa, joiden kanssa haluat vain käpertyä viltin alle

Kotimaisissa uutuuksissa kirjoitetaan jatkoa klassikoihin ja syväluodataan ihmisyyttä.

Teksti Oman Ajan toimitus

Kuvat Mari Lahti

Yyteet (Gummerus)

Matti Rönkä on napannut Yyteet-romaanin henkilöt Väinö Linnan Sotaromaanista. Alkuun se ärsyttää, mutta vähitellen viehätyn siitä, että Linna loi niin täydellisiä ihmistyyppejä, että heidät voi sijoittaa 2010-luvun ohjelmistoyritykseen siinä missä sotavuosien armeijaankin. Kirja etenee letkeän dialogin voimin, mutta pohjalla virtaa vakava uoma: inhimillisyyden ja oikeudenmukaisuuden vaihteleva läsnäolo työelämän muutoksessa.

Tammikuu 18 (Otava)

Antti Tuuri paneutuu kansalaissodan – tai ehkä tässä yhteydessä vapaussodan – alkuvaiheisiin Pohjanmaalla. Dokumentteihin perustuva romaani kertoo itsenäisyysmies Ahto Sippolan ja hänen suojeluskuntakumppaneidensa yrityksistä hankkia aseita venäläisjoukkojen kyöräämiseksi maasta. Romaani on itsenäinen osa Tuurin Äitini suku -sarjaa. Olisi kiinnostavaa lukea samasta aiheesta myös siitä toisesta näkökulmasta.

Ennen kuin mieheni katoaa (Gummerus)

Kun kirjailija Selja Ahavan mies päättää vaihtaa sukupuolta, syntyy paitsi henkilökohtainen tragedia, myös hienoa kirjallisuutta. Ahava kuljettaa rinnan kahta kertomusta: omaa yritystä hyväksyä tapahtunut sekä Kristoffer Kolumbuksen merimatkoja. Tarinat keskustelevat väkevästi keskenään ja piirtävät kuvaa siitä, miten kaiken voi rakentaa sellaisen varaan, mikä ei olekaan totta. Ahavan mies ei ollutkaan mies, eikä Kolumbus koskaan löytänyt Intiaa, vaan Amerikan. Upea, syvän inhimillinen kirja.

Jatkuu! (Gummerus)

Pieni hullunrohkeus tekee hyvää, ajattelen Erkka Mykkäsen toimittaman tekstikokoelman ideasta: kymmenen kirjailijaa tekee jatkoa klassikkoteoksille Juhani Ahon Rautatiestä Aino Kallaksen Sudenmorsiameen. Fanifiktio taipuukin moneen makuun. Tyrskähtelen Petri Tammisen versioimalle Aleksis Kiven kielelle ja suren yhdessä Mykkäsen Sinuhe Egyptiläisen kanssa. Kaikki tekstit eivät vakuuta, mutta joukossa on helmiä.

Kutsumattomat vieraat (Otava)

Brittiläiseen Sadie Jonesiin olen tutustunut hienoviritteisenä nykyajan kuvaajana. Nyt hän yllättää 1800-luvulle sijoittuvalla tarinalla. Vanhassa talossa vietetään nuoren neidon syntymäpäivää. Mukana ovat veli, erikoinen äiti, hyvin erikoinen pikkusisko ja kiinnostava taloudenhoitaja. Vieraita tulee, kutsuttuina että kutsumatta. Syntyy jännitteitä ja suhteita. Kuokkavieraista en kerro enempää, sillä paljastaisin kutkuttavan juonen. Hauska ja jännittävä kirja!

Iltalaulaja (Otava)

Kati Tervon romaanissa Iltalaulaja kuvataan herkällä tavalla taiteilija Ellen Thesleffin ja maalaistyttö Taimin ystävyyttä. Hämeessä 1940-luvulla elämä ei ole helppoa, ja molemmilla naisilla on omat ristinsä kannettavinaan. Kirjan lyhyet luvut tekevät lukukokemuksesta nopean, mutta mieleen kirjan tunnelma jää pitkäksi aikaa.

Noita (Gummerus)

Supersuositun dekkaristin Camilla Läckbergin uusimmassa romaanissa Noita liikutaan kolmessa aikakaudessa: nykypäivässä, 1980-luvulla ja 1660-luvulla. Ytimessä on kahden neljävuotiaan tytön katoamiset, eri aikoina, samassa paikassa. Tiiliskiven paksuinen romaani koukuttaa mutta olisi hyötynyt tiivistämisestä.

Lue myös:

Nämä 7 uutuuskirjaa tuovat hyvää oloa syksyyn

Kirjailija Kirsti Manninen: ”Lukihäiriö ei hidasta työntekoani, päinvastoin”

Rikoskirjailija Harri Nykänen inspiroituu tosielämästä: Rosvot ja poliisit soittelevat perään