6 syytä, miksi kaamos vaikuttaa meihin

Hyvinvointi

6 syytä, miksi kaamos vaikuttaa meihin

Oma Aika arkisto | TEKSTI Oma Aika

6 syytä, miksi kaamos vaikuttaa meihin

Vaikka kaamosmasennusta hoidetaan valolla, sen puute ei yksistään selitä kaamosoireita. Moni syy vaikuttaa siihen, reagoitko kaamokseen.

Jaana Kivipelto-Tulkki

Kuva Fotolia

1. Naiset ja iltavirkut alttiita

Kaamosoireille ja -masennukselle ovat alttiimpia naiset ja luontaiselta rytmiltään iltavirkut, joiden sisäinen vuorokausirytmi on viivästynyt.

2. Geenimuunnos vaikuttaa

On olemassa geenimuunnos, joka vaikuttaa verkkokalvon valoa vastaanottaviin soluihin siten, että ne eivät reagoi yhtä herkästi valoon kuin valosolut normaalisti. Tästä syystä toisille saattaa syntyä ”valonnälkä”.

3. Keväällä ja kesällä syntyneet

Syntymäajankohdalla on vaikutusta siihen, miten herkästi reagoi kaamokseen. Pimeään reagoivat herkemmin keväällä ja kesällä syntyneet, joiden sikiöaika ajoittuu pimeään vuodenaikaan.

4. Melatoniinia erittyy epätasaisesti

Kaamosmasentuneilla melatoniinia erittyy alkuillasta epätasaisemmin kuin muilla. Siksi nukahtaminen viivästyy.

5. Ikä vaikuttaa

Ikä lisää kaamos-oireilua, sillä sisäinen kello menettää joustavuuttaan iän myötä. Sopeutuminen vuorotyöhön ja aikaerolentoihin muuttuu vaikeammaksi. Siirtyminen kesä- ja talviaikaan ei käy enää helposti.

6. Länsimaalaisten ongelma

Kaamosoireita podetaan etenkin länsimaissa, joissa eletään minuuttiaikataulussa ja vietetään päivän valoisin aika sisätiloissa. Ihmisen fysiologia muuttuu yhteiskuntaa hitaammin. Siitä syntyy ristiriita biologisen ja sosiaalisen rytmin välille.

Valo on yhä tärkein sisäisen kellomme tahdistaja. Talvella valoa on vähemmän ja sisäinen tahtimme toinen.

Vaikka et kärsisikään kaamosoireista, talvella jokainen meistä viettää hämäränhyssyä tai talviunta: nukumme ja syömme enemmän.

Muutumme myös kesää epäsosiaalisemmiksi ja käytämme enemmän alkoholia.

Asiantuntijana unitutkija, tutkimusprofessori Timo Partonen Terveyden ja hyvinvoinnin laitokselta.