5 vinkkiä kevätsiivoukseen – nyt sanotaan hyvästit turhalle tavaralle

Yleinen

5 vinkkiä kevätsiivoukseen – nyt sanotaan hyvästit turhalle tavaralle

Oma Aika arkisto | TEKSTI Oma Aika

5 vinkkiä kevätsiivoukseen – nyt sanotaan hyvästit turhalle tavaralle

Joudutko metsästämään tavaroita taloustikkaiden avulla vihoviimeisestä kaapinnurkasta, jostain rikkinäisen tehosekoittimen tai puristavien hiihtomonojen takaa? On aika tehdä kevätsiivous.

teksti Mirjami Haimelin

kuva Jeppe Tuomainen

1. Asenne kuntoon.

Jokainen tavara on sitoumus: sille pitää olla paikka, ja usein sitä pitää huoltaa. Millaista elämä olisi, jos sitoumuksia olisi vähemmän? Siisti koti ei ole itseisarvo; toimiva koti on.

2. Tiedosta jumisi.

Kuvittelemme omistamiemme tavaroiden arvon todellista suuremmaksi. Säilömme niitä pahan päivän varalle ja annamme tunteiden vaikuttaa. Isoäidin pitsilakanan voi säilyttää seuraavatkin 30 vuotta, mutta saisiko pitsistä koristeen vaikka lapsenlapsen mekkoon? Tavarat on tarkoitettu käyttöön.

3. Aloita.

Raivausurakka voi tuntua suurelta ja toivottomalta. Aloita silti. Pienikin kirjahyllyn karsinta vie eteenpäin.

Lue myös: Siivoa meditoiden – näin sen teet!

4. Vie homma loppuun.

Helpotus koittaa vasta, kun olet oikeasti hankkiutunut tavarasta eroon, et vain sullonut sitä varastoon. Kätevintä on lahjoittaa hyväkuntoiset tavarat hyväntekeväisyyteen.

5. Osta vain tarpeeseen.

Kun olet raivannut kotisi, ostamisesta tulee harkitumpaa. Satsaa tavaran sijaan palveluihin: käy hierojalla, elokuvissa tai ravintolassa.

Asiantuntijana ammattijärjestäjä, kulttuurihistorian tutkija Ilana Aalto, jonka kirja Paikka kaikelle (Atena) ilmestyi helmikuussa.

Lue myös:

Näppyjä naamassa? Tee tämä siivouskikka!

Keittiön siivous – näin puhdistat pinnat ja kodinkoneet

Poimi parhaat säilytysvinkit kotiin