4 keinoa hoitaa ja ennaltaehkäistä ientulehdus

Hyvinvointi

4 keinoa hoitaa ja ennaltaehkäistä ientulehdus

Oma Aika arkisto | TEKSTI Oma Aika

4 keinoa hoitaa ja ennaltaehkäistä ientulehdus

Ientulehdus on tavallinen, mutta kelju vaiva. Hoitamattomana se vaurioittaa kudoksia pysyvästi.

Teksti Mirjami Haimelin

Kuva Fabian Björk

1. Plakki kiusaa ikeniä

Ientulehdus eli gingiviitti syntyy, kun ienrajaan ja hammasväleihin kertyy bakteeriplakkia. Seurauksena ikenet turpoavat ja niistä vuotaa verta hampaita harjatessa. Myös pahanhajuinen hengitys tai paha maku suussa voi viestiä tulehduksesta. Aina ientulehdus ei oireile.

Jos ientulehdusta ei hoideta, se voi pahentua hampaiden kiinnityskudossairaudeksi eli parondontiitiksi, joka tuhoaa kudoksia ja voi hoitamattomana johtaa jopa hampaiden irtoamiseen.

Lue myös: Uskallatko avata suusi?

2. Harjaa ja lankaa

Tärkeintä ientulehduksen hoidossa ovat ammattilaisen tekemä tutkimus ja hyvä kotihoito, joka sisältää hampaiden puhdistuksen fluoritahnalla kahdesti päivässä. Lisäksi hammasvälit putsataan päivittäin hammaslangalla tai hammasväliharjalla. Harja puhdistaa hampaan viidestä pinnasta vain kolme.

Jos ikenet vuotavat verta, puhdista hampaat muutaman päivän ajan erityisen huolellisesti. Jos hampaan pintaan on muodostunut hammaskiveä, se pitää poistattaa suuhygienistin vastaanotolla.

Lue myös:Vältä ientulehdukset ja muut riesat hoitamalla hampaita näin

3. Me kaikki kulumme

Iän myötä hampaisto saattaa muuttua ikenien vetäytymisen, purennan muutosten tai mahdollisen luukadon vuoksi. Lääkitykset ja sairaudet voivat kuivattaa suuta ja altistaa siten reikiintymiselle ja plakin kertymiselle. Myös syljen koostumuksen muutokset tai vastustuskyvyn heikkeneminen voivat lisätä ientulehduksen riskiä, samoin bakteereita keräävien hammasproteesien käyttö. Puhdistustottumukset onkin syytä päivittää ajan tasalle, kun ikää kertyy.

Lue myös: Näin saat valkoiset hampaat turvallisesti

4. Hampaat töihin

Yhteyttä ruokavalion ja ientulehduksen välillä ei ole voitu osoittaa. Terveellinen ja tasapainoinen ruokavalio on silti tärkeä: mm. anemialla ja aliravitsemuksella voi olla vaikutusta suun tulehdusalttiuteen. Kunnon pureskelua vaativa ravinto edesauttaa hammas- ja ienterveyttä lisäämällä syljeneritystä ja suun puolustuskykyä.

Parondotiitin suurin yksittäinen riskitekijä on tupakointi, sillä nikotiini heikentää ikenien verenkiertoa. Tällöin ientulehdusta on vaikeampi havaita, ja se pääsee etenemään helpommin kudoksiin.

Lue myös: 7 terveellistä tapaa, jotka tuhoavat hampaasi

Miten ientulehdus vaikuttaa terveyteen?

Jos ikenet ovat tulehtuneet, vastaa se pinta-alaltaan jopa kämmenen kokoista aluetta kehossa. Parondotiitiksi edennyt ientulehdus saattaa lähettää bakteereita myös verenkiertoon. Edennyt ientulehdus voi horjuttaa diabeteksen hoitotasapainoa sekä altistaa sydän- ja verisuonisairauksille ja infarkteille. Lisäksi hoitamaton tulehdus suussa voi olla este keinonivel-, elinsiirto- tai sydänleikkaukselle.

Lue myös:

Näillä meikkikikoilla saat hampaat näyttämään valkoisemmilta heti!

Älä tingi hampaiden omahoidosta

Tiesitkö tätä – valkoisemmat hampaat mansikoiden avulla